Vidimo se na Paliluli 2016

Prošle godine imali smo priliku da prisustvujemo odličnoj akciji usmerenoj ka starijim osnovcima, u cilju promovisanja bezbednog ponašanja na motociklu i mopedu, nazvanoj: “Vidimo se na Paliluli”.
Kako je akcija bila veliki uspeh sa zadovoljstvom smo primili poziv da i ove godine prisustvujemo, uz napomenu da je akcija ove godine usmerena ka srednjoškolcima.

Stigavši na drugi deo akcije, na parkingu Opštine Palilula, nakon predavanja dr Vladimira Jevtića, predsednika Asocijacije za bezbednost motociklista, u svečanoj sali, očekivali smo pokaznu vežbu sa dosta publike, nikako oboren dvotočkaš, jauke i glasno: “Ko im je dao motor!?”

VSP 16 01

Prebledeli srednjoškolci okupljali su se dok je Saobraćana Policija osiguravala mesto nezgode a sirena Hitne Pomoći odjekivala u blizini. Po hitrom dolasku ambulantnog vozila devojka, suvozač bez zaštitne opreme, proglešane je preminulom na licu mesta i sva pažnja usmerena je ka vozaču, devojci sa zaštitnom kacigom. Uz zbunjenost i sumornu atmosferu okupljeni su posmatrali detaljne pripreme za trasport povređenog vozača i prekrivanje tela nastradalog. Cela situacija bila je odlična podloga za poruku koja je usledila – Ovako, i još gore, to izgleda kada se zaista desi.

VSP 16 04
VSP 16 05

Olakšanje što je u pitanju vežba niko nije krio a za razbijanje ostataka sumorne atmosfere postarao se mladi stunt vozač Nikola Sivčev iz Zrenjanina, pokazujući kakve se sve akrobacije mogu izvesti u kontrolisanim uslovima, uz akcenat – Nikako na ulici!

VSP 16 13

Pripadnici Saobraćajne Policije potom su prikazali spretnost i umeće upravljanja ogromnim policijskim motociklima na minimalnom prostoru, potrebnim za brz prolazak kroz gradske gužve i uske prostore.

VSP 16 16

Akcija je zatim sumirana uz ponavljanje najvažnijih poruka o ponašanju u saobraćaju i nošenju zaštitne opreme, deljenje svetloodbojnih prsluka i zajedničko fotografisanje.

VSP 16 19

Bilo je zadovoljstvo prisustvovati na još jednoj ovakvoj akciji koja je vidno napredovala u odnosu na prošlu godinu. Organizatori zaslužuju sve čestitke i pohvale uz želju da ovakvih akcija bude sve više.

Više fotografija sa događaja možete naći u našoj Facebook galeriji.