Honda pobedila na Dakar reliju posle 31 godinu

Pobednik prvog saudisjkog izdanja Dakar relija je Riki Brabek na Hondi, postavši prvi američki pobednik na prestižnom reliju i donevši Hondi prvu posle 31. godine pauze.

Drugo mesto na poslednjoj etapi relija, koji se po prvi put održava u Saudijskoj Arabiji, bilo je dovoljno da Brabeka zadrži u generalnom vođstvu i prekine dominaciju KTM-a dugu 18 godina, donevši Hondi prvi trijumf nakon osam godina od zvaničnog povratka reliju.

Sreća ove godine nije pratila KTM tim, najbolje plasirani vozač, prošlogodišnji šampion, Tobi Prajs stigao je na cilj kao treći u generalnom plasmanu, nakon mnogih pehova tokom relija. Mit o nepobedivosti na relijima koji je narandžasti brend stvorio tokom godina pukao je i predstojeća godina pokazaće sa kakvom novom strategijom će KTM nastupiti.

Huskvarna, kćerka firma KTM-a, imala je samo razloge za slavlje, drugo mesto Pabla Kvintanilje najbolji je plasman ove marke do sada.

Najbrža dama relija, Laia Sanz, 18. mestom završila je svoj 10. Dakar reli i time zvanično stekla zvanje Dakar Legende. Istovremeno, Sanz je postala prvi španski vozač koji je uzastopno završio 10 Dakar relija.


Moralni heroj ovogodišnjig relija je mlada početnica iz Južnoafričke Republike, Taje Peri, treća u kategoriji žena. Ova dvadesetsomogodišnjakinja, visoka svega 158cm, dva dana pred kraj svog prvog Dakar relija, nakon pada u pustinji ostala je sama sa neispravnim motociklom, 520 km pre kraja etape, u delu sveta koji se slikovito naziva Prazna četvrt. Nakon nekoliko sati samostalnih pokušaja da popravi motocikl, posada automobila #389 šlepala ju je nekoliko stotina kilometara, sve dokle su im pravila dozvoljavala a ostatak puta do kraja etape prešla je sama, gurajući motocikl. Nakon svega dva sata odmora i na zakrpljenom motociklu Peri je nastavila reli, stigavši na cilj na 77. mestu u generalnom plasmanu.

Ovogodišnji reli ostaće zapamćen i po tragičnoj smrti dugogodišnjeg takmičara, legende Dakara Paula Gonkalvesa. Sedmog dana relija, nakon 276km specijala, portugalac je doživeo težak pad, nakon kog nažalost niakda nije ustao. Gonkalvesu je ovo bio 13. Dakar reli i prvi za indijski Hero tim. Četiri puta je završavao među najboljih deset a 2015. je bio drugi, iza Marka Kome.

Slovenac Simon Marčič ove godine izbegao je i povrede i mehaničke malere i na cilj stigao na 79. mestu.

Predstavniku Srbije, Gaboru Sagmajsteru, nov motocikl i pomoć AMSS i Republike nisu doneli bolji rezultat, i na cilj je stigao kao 90. od 96. završnika relija.