Kako kontrolisati Dakar KTM 450

Dakar Rally je možda najteža i najduža endurance rally trka na svetu ali bezbednost je i dalje glavna briga.
Organizatori imaju tim od 30 doktora koji su opremljeni vozilima hitne pomoći, helihopterima i mobilnim ambulantama kako bi mogli u svakom trenutku da pomognu takmičarima i njihovim timovima za podršku.

Sami vozači su opremljeni mnoštvom zaštitne opreme: kaciga, brile, čizme, rukavice, štitnici kolena, štitnik vrata i leđa.

Pored padova i povreda najveći rizik za vozače je da se izgube u pustinji. Tako da uz svu bezbednosnu opremu ASO organizatori zahtevaju od svih učesnika da na motociklu imaju odrećene uređaje za bezbednost. KTM 450 Rally poseduje instrument tablu koja izgleda kao da pripada Millennium Falcon-u iz Star Wars-a. Sva sreća Jordi Viladom je tu da sve to objasni.

Poznavanje instrumenata
“KTM 450 Rally instrument tabla poseduje puno instrumenata koji nam pomažu da stignemo na našu destinaciju,” rekao je Viladoms. “Tu je i trip meter, uređaj koji nam digitalno prikazuje pravac kompasa, roadbook, Sentiel sistem, i drugi trip meter. Ali da bi bio u stanju da čitaš dok voziš offroad 150km/s, moraš dobro da se upoznaš sa panelom.”

Kako-kontrolisati-DakarKTM450-1

Pun do vrha

“KTM 450 Rally ima dva rezervoara – jedan napred i jedan pozadi, što omogućava ravnomerno raspoređivanje težine od 34 litara. Na vrhu se nalazi odeljak za mapu i marke kontrolnih punktova.”

Kako-kontrolisati-DakarKTM450-2

Bezbedno sa Sentiel-om

“GPS ima različite funckije: pomaže ti da stigneš do svih putnih tačaka i sprečava te da prekoračiš ograničenje brzine. Takođe ti pokazuje pravac u kom se krećeš. Sentiel je veoma bitan zato što te upozorava u slučaju nadolazeće opasnosti, na primer ako neko vozilo kreče da te prestiže, ili ako se prvise približiš drugom vozilu.”

KTM Factory  - Detail

Vitalna statistika

“Na viziru se nalaze nalepnice sa bitnim informacijama u slučaju nesreće. Pokazuju ime vozača, nacionalnost i krvnu grupu. U slučaju da je vizir razbijen tokom pada, iste informacije se nalaze na kacigi.”

Kako-kontrolisati-DakarKTM450-4

Digital 911

“Ova nalepnica pokazuje kućište odašiljača za nevolju i Iritrack-a. Oni su dva najbitnija uređaja za bezbednost. Odašiljač se sme koristiti isključivo u hitnim slučajevima, na primer kada je vozačevo zdravlje ugroženo.”

KTM Factory  - Detail

Iritrack

“Iritrack ne obezbeđuje samo praćenje vozača, organizatori ga koriste kao direktnu komunikaciju sa vozačem. U slučaju da se vozač neočekivano zaustavi, oni mogu da ga kontaktiraju. Ako vozač ne odgovori u roku od 3 minuta, organizatori šalju tim spasilaca. Takođe, ako vozač padne, Iritrack automatski pali alarm.”