Supermoto zapalio Kulu

Današnji dan će ostati upisan u istoriji moto sporta kao dan kada je vožena prva Supermoto trka u okviru Otvorenog šampionata Srbije. Ova trka ujedno je bodovana i za Alpe Adria šampionat, što joj je dalo dodatni značaj.

Danas, kada su u Kuli, pred nekoliko stotina gledalaca, vožene četiri odlične Supermoto trke, ne možemo se setiti sramežljivih reči Vukašina Bajića –  “Voleo bih da pokrenem supermoto šampionat, mislim da će mi poći za rukom”, koje je izgovorio pre nešto više od šest meseci. Uspeo je, svojom istrajnošću i voljom, na čemu čestitamo pre svega Moto savezu Vojvodine na čelu sa Goranom Lovrićem i Zoranom Pavlovićem koji su maksimalno podržali ideju, AMK Vitalon Group, Vukašinu i Moto savezu Srbije koji je prepoznao inicijativu.

SupermotoKula-2

Na Kartodromu u Kuli vožene su četiri trke, dve u klasi Amater i dve u klasi S Open. Kao i na prethodne dve trke Alpe Adria šampionata, Tine Saražin iz Italije odneo je obe pobede. Preostala dva mesta na pobedničkom postolju pripala su gostima iz Slovenije. U prvoj trci Marko Ukota ostojio je drugo mesto, dok je Mlakar Anže bio treći. U trci dva, njih dvojica samo su zamenili mesta.

Andrea Tuli iz Italije dva puta se našao na četvrtoj poziciji, a naš Vukašin Bajić obe trke završio je na petoj poziciji, prikupivši tako po 16 poena po trci. Iza Vukašina u obe trke bio je Stefan Mićić, dok je Nikola Krezić bio sedmi, a Bruno Platužić, gost iz Hrvatske – osmi. U drugoj trci Krezić je ostao bez poena, a Bruno je trku zavšio na sedmoj poziciji.

SupermotoKula-3

U klasi “Amater” koja se boduje za Otvoreni šampionat Srbije, Franjo Rihter, poznat po svojim odličnim vožnjama u Motocross šampionatu, je odneo dve sigurne pobede. Bojan Blanuša se oba puta popeo na drugi stepenik pobedničkog postolja, dok je dva pehara za osvojeno treće mesto odneo Vlado Ivaković.

Zanimljivo je da su svi vozači ostvarili dvostruki identičan učinak, tako da su se Dario Mazalović, Milan Tošić i Nenad Šenk po dva puta našli na pozicijama četiri, pet i šest.

Kompletan događaj dodatno je uveličalo prisustvo Vlad Neaga, takmičara iz Rumunije koji vozi S2 klasu na trkama Evropskog prvenstva. Vlad je na trku u Kulu došao kako bi pomogao u popularizaciji ovog sporta kod nas.

SupermotoKula-4