Yamaha XJR1300 “Dissident”

Pre tri godine Yamaha Europe je pokrenula Yard Built program sa atraktivnim XJR1300 Monkeyfist-om. Od tada smo videli bujicu custom motocikala koje su napravili neki od najboljih proizvođača kao što su Deus, Benders, Marcus Walz i JVB moto.

Skoro je predstavljen i Dissident, aerodinamični XJR1300 kog su sklopili portugalski proizvođači sa malo čudnim imenom, It roCkS!bikes. Osvaldo i Alexandre su upoznati sa XJ1300 serijom , a kako bi proslavili dvadesetogodišnjicu postojanja ovog uličnog borca, napravili su jedan od najboljih custom XJR-ova do sada.

xjr1300Dissident-2

Izbor radionice u Portugalu je bilo kockanje za Yamahinog product menadžera Shuna Miyazawe. Ali isplatilo se. ” It roCkS!bikes su bili visoko na listi proizvođača sa kojima smo hteli da radimo” izjavio je.

“Njihovo iskustvo na radu sa 1200 i 1300 modelima pokazuje da mogu da izgrade zapanjujuće custom motocikle i da zadrže srce originala.”

xjr1300Dissident-3

Cilj im je bio da pokažu koliko mogu da promene izgled motocikla čistim menjanjem delova, bez sečenja i varenja.

xjr1300Dissident-4

Dinamika ogibljenja je unapređena YZF-R1 vilama koje su modifikovane za XJR1300. Motogadget je obezbedio migavce na krajevima kormana, a Motoscope je opremio XJR-a instrument tablom koju zaklanja ručno napravljen vizir. Heblovi, gripovi, sedište i pegovi su iz LSL-a.

xjr1300Dissident-5

Na motociklu se nalaze potpuno nove ISR kočnice, spojene HEL Performance crevima. To uključuje novi kočioni cilindar i 340mm dupli disk. Točkovi iznose 17 inča, a u pitanju su Kineo žbicane felne na kojima se nalaze Pirelli Angel GT gume.

Ručno izrađeno, kožno sedište je pravo umetničko delo i spaja se sa repom u cafe racer stilu.

xjr1300Dissident-6

Boja i grafički detalji minimalnog izgleda sa perla belom, crnom i zlatnom oživljavaju Yamahin stil iz 70. i 80. godina.

xjr1300Dissident-7