Victory u trci do oblaka

Sa 156 usko povezanih krivina koje prekrivaju čitavu stranu planine Pikes Peak, ovaj teren važi za najnemilosrdniju trkačku stazu u Americi, a većini Amerikanaca predstavlja domaći ekvivalent TT-u.

Ovog juna, trci će se pridružiti još jedan motocikl. Reč je o “Projektu 156” kompanije Victory. Članovi kompanije rešili su da ovaj jun sebi još malo zakomplikuju, i da nakon Isle of Man TT-a produže na Pikes Peak. Međutim, odlučili su da samo ideja o dve trke zaredom nije dovoljan izazov, te su krenuli da rade na motociklu koji je, kako bi odgovarao ovoj stazi, zahtevao niz komponenti koje nemaju svoje mesto na TT motociklu. Drugim rečima, počeli su izradu uličnog motocikla koji planiraju da oforme oko prototipa trkačkog motora, i to za samo četiri meseca.

Projekat156-2

“Uskoro će biti spreman.” – rekao je Gary Gray. “Trebalo bi da počnemo sa testiranjem krajem maja. Ako pitate ljude koji učestvuju u Pikes Peak trci, reći će vam da smo kasno počeli. Inženjerski tim radi na prototipu motora isključivo za ovu trku i veoma dobro napreduje.”

“Sigurni smo u motor, a i radili smo sa Rolandom Sandsom dosta dugo, i divno je raditi sa njim na šasiji. Takođe, poprilično smo uzbuđeni što posedujemo tako izuzetnog vozača kao što je Don Canet.”

“Motor deli neke komponente sa ostalim motorima kompanije, ali ne sa mnogo njih, izrađen je sa namerom da se uz planinu brzo kreće. Najbitnija je snaga, ali i da se motocikl osposobi za teren.”

Projekat156-1

“Definitivno smo sproveli deo sa snagom, ali i dalje radimo na tome da ga prilagodimo terenu na način na koji Don želi da ga vozi uz planinu.”

Iako Victory cruiseri nisu nimalo fini, ovaj model predstavlja nešto potpuno novo za ovu kompaniju, i dok EBR zatvara svoja vrata, tržište dobija jedno veliko mesto koje bi Victory mogao veoma brzo da zauzme.