Svet dvotočkaša ostao je bez velike zvezde

Geoffrey Duke OBE, prva zvezda motociklizma koja je prevazišla sve granice ovog sporta i time postala njegova vodeća ličnost, o čemu svedoči i to da je 1951. godine proglašen za sportistu godine, umro je u petak, 1. maja, u staračkom domu Elder Grange, u 92. godini.

Dukeova izuzetna uloga u svetu motociklizma donela mu je 1953. godine OBE titulu, što je, samo po sebi, bilo poprilično neobično, s obzirom da su u to vreme moticikliste smatrali osobama čupavih frizura čije su glavno obeležje bile crne kožne jakne. Geoff je uspeo da im tu ideju izbaci iz glave i pokaže da motociklista može biti pismen, šarmantan, ali i pristojno obučen.

Iako je posedovao sve te kvalitete, Duke nije bio prefinjena primadona. Bio je izuzetno brz vozač, a svaki put kada je seo na motocikl, doslovno se kockao sa smrću. Slabi sigurnosni standardi 50-ih godina doveli su do smrti velikog broja Dukeovih prijatelja i savremenika. Motori koje je on vozio 240 km/h bili su zastrašujuće primitivni i poprilično opasni kada su današnji standardi u pitanju. “Imali smo gume napravljene od prirodne gume, sve istog sastava, i morale su da se prilagode i vlažnim, i suvim uslovima.” – rekao je Duke u intervjuu iz 2007. “Trkao sam se sa doboš kočnicama, a doboši su se uvek širili uoči velikih temperatura, tako da nikada nisam znao da li će raditi kada mi budu bile potrebne.”

Geoff_Duke_(1951)

Duke je rođen 29. marta 1923. u Sent Helensu. Bio je inovator, a i jedan od vozača čija vožnja odiše velikim stilom. Izmislio je jednodelne trkačke kombinezone, i nije se plašio da napusti svoju zonu komfora kada su mašine i njihov izbor u pitanju. Po završetku rata, Duke je napustio Norton (za koji je osvojio tri svetske titule) kako bi se trkao za italijansku firmu Gilera. S obzirom na to da su Britanija i Italija prethodnih nekoliko godina bile u ratu, mnogi su smatrali da je to što je on učinio poprilično nepatriotski postupak i da je njime izdao britansku moto industriju, ali Duke je bio dovoljno proračunat da razume da budućnost leži u višecilindričnim motociklima.

Čak i kada je bio najplaćeniji vozač, Duke se uvek brinuo za dobrobit svojih kolega. Upravo ta briga je 1956. uticala na njegovu kampanju za svetsko prvenstvo. Geoff je podržao ideju da se takmičarima dodeli skromna suma novca (mnogima je, zbog velike sume novca koja im je bila potrebna za put po Evropi, bilo teško da odvoje novac za hranu, dok su organizatori uzimali sav novac od prodatih ulaznica), i stoga mu je 1956. zabranjeno da se narednih 6 meseci takmiči.

Između 1950. i 1959. godine, Duke je 60 puta učestvovao u Grand Prix trkama (33 puta je pobedio, dok je 17 puta zauzeo neku od ostalih pozicija na podijumu). Uz to, na putu ka šest svetskih titula, postavio je rekord od 29 najbržih krugova. Odneo je šest pobeda na TT trkama, i to u vreme kada su bile deo kalendara svetskog prvenstva i među najvažnijim trkama sveta, gde je oborio svetski rekord – uspeo je da obiđe krug brzinom od 160 km/h.

1959. godine Duke se povlači iz sveta trka, nakon što je pobedio u tri Grand Prix klase (250ccm, 350ccm I 500ccm) u istom danu, i seli se na ostrvo Man gde, dugi niz godina, uživa u karijeri biznismena.

rexfeatures_1824031a

Iako ljubav prema trkama nikada nije isčezla, Duke je neprestano mislio da je njegova karijera zahvatila zlatno doba sporta. “I dalje mislim da bih se ponovo okrenuo trkama da imam 20 godina zato što i dalje posedujem takmičarski duh. Ali, po mom mišljenju, trkao sam se u najboljem periodu. Toliko su svi bili raznoliki da nisu bile ni dve osobe koje su iole bile slične. I dok su trke odisale takmičarskim duhom, svi vozači su bili prijateljski nastrojeni.”

Uprkos svim promenama koje je sport pretrpeo od 50-ih, Duke smatra da je nešto i dalje prisutno: duh samih vozača. “Ista osnova se pripisuje i današnjim vozačima, a koja se odnosila i na vozače pre 50 godina. Ne mogu da se setim ničega, sa vozačeve tačke gledišta, što se promenilo. Svi smo rođeni sa mogućnošću da brzo vozimo motocikl, a moraš biti rođen sa tom sposobnošću, ne možeš je naučiti. Stoga treba da prilagodiš svoju brzinu motociklu koji voziš, u kojem god periodu da ga voziš.”

Geoff Duke je bio izuzetno elegantan vozač sa srcem od čelika. Bio je velika zvezda, pin-up momak i višestruki svetski šampion, ali najbitnije od svega – bio je pravi gospodin, a to je, zasigurno, najveće priznanje koje bilo koji čovek može da poželi.