Predstavljena nova Africa Twin

Honda je objavila prve, zvanične fotografije i specifikacije naslednika čuvene Africe Twin.
Kompanija je predstavila “True Adventure” koncept na sajmu u Milanu prošle godine, ali sa veoma malo detalja i informacija o tome kada će biti potpuno otkriven.

Nove fotografije otkrivaju mnogo detalja a Honda je takođe potvrdila da će nova CRF1000L Africa Twin biti na tržištu krajem 2015. godine.

CRF1000L-2

Honda NXR750V se suočila sa napornim Paris Dakarom krajem 1980., pobedivši 1986. i 1987 u rukama Cyrila Neveua, 1988. sa Edi Orioliem i 1989. sa Gilles Lalayom. XRV650 Afric-u Twin je proizveo HRC između 1988. i 89. u ime njhovih napora i time postavio temelje onoga što će postati legendarna mašina.

XRV750 Africa Twin je lansirana krajem 1989. i ubrzo je postala adventure-touring standard. Prerađena je dva puta i ne prestaje da se proizvodi do 2003. godine a ostaje najtraženija mašina do danas. Ime koje je poteklo od Dakar i off-road modela jasno stavlja do znanja svrhu novog motocikla.

CRF1000L-3

Iako nema HRC oznaku, nema sumnje da će nova Africa Twin moći da pređe kontinent čije ime nosi. Uprkos činjenici da je njen predhodnik više namenjen putu, nova verzija jasno stavlja do znanja da je prilagođena teškom terenu. Linija motocikla podseća na CRF450 Rally a na prvi pogled se vidi avanturistička spremnost.

CRF1000L-4

Korman je visok, širok i debeo, opremljen je standardnim štitnicima ruku, nogostupi su šiljati i spremni za blato. Žbicane felne povećavaju izdržljivost na teškom terenu, a standardne gume deluju dovoljno agresivno da se suočavaju sa najtežim terenima. Iznad svega se nalazi digitalna tabla koja je takođe i držač spreman za smeštanje navigacije.

Osim toga novi model će opciono biti opremljen novom Hondinom Dual Clutch Transmission tehnologijom. Poslednja evolucija DCT-a je specijalno proizvedena i programirana za off road dozvoljavajući vozaču da se koncetriče na upravljanje i kočenje dok električni menjač pazi na pogon. Sistem će imati tri moda menjanje brzina preko dugmića, standardnog menjača ili potpuno automatski .

CRF1000L-5

Još uvek nema tačnih informacija u vezi cene i specifikacija motocikla ali je dostupan šturi video snimak.

Reč urednika
Africa Twin prešla je dug put od prvog velikog endura, začetnika klase, do veoma zastarelog modela, što je bila pred kraj proizvodnje. Poslednjih 10 godina postojanja jedine modifikacije svele su se na smanjivanje opcija i promene boja a motocikl koji je trebalo da je nasledi, drumski orjentisan Varadero, nije bio namenjen istoj publici. Tokom 10 godina pauze povremeno su iskakale “poverljive” informacije o pravljenju nove Africe no nije bilo ničeg konkretnijeg… Sve do pojave dokumenata o novim patentima Honde vezanim za potpuno nov motocikl i zaštite imena “Africa Twin” po prvi put na severnoameričkom tlu. Nedugo zatim na EICMA sajmu u Milanu predstavljen je prototip “True Adventure” i uz vešto izbegavanje pomena naziva “Africa Twin” od strane Hondinih zvaničnika pričalo se o potencijalnom novom modelu, bez obećanja da će isti ikada ugledati proizvodnu traku. Sada su sve sumnje otklonjene i ostaje nam da sačekamo da prvi serijski primerci ugledaju svetlost dana i sami ocenimo da li se dvanaestogodišnje čekanje isplatilo, kao i da li je Honda odlučila da raskrsti sa višegodišnjom navikom pravljenja teških i tromih motora u odnosu na konkurenciju.
A. M.