Sokobanja Hard Enduro 2020

Poslednja hard enduro trka šampionata Srbije održana je u Sokobanji 24. i 25. oktobra 2020.
Uprkos trenutnoj situaciji u zemlji i svetu, Kentaur Enduro Serbia uspeli da izvedu još jednu trku u uslovima pandemije, u skladu sa propisima javnog okupljanja.

Učestvovalo je 34 takmičara i 10ak učesnika Experience događaja, koji nije prošao toliko zapaženo kao sama trka, koja se održavala na obroncima Ozrena.

Prvog dana trke vozio se kratak prolog, obavezan za  takmičare A i B klase, koji su mogli voziti dva puta kako bi po želji popravili vreme.

Dok su A i B vozili prolog, ostatak je vodio debate o tome da li bi na ovakvim događajima ubuduće C klasa mogla krenuti trku prva jer kako ne vozi prolog, vozači postaju nervozni dok čekaju start trke.

Nakon starta u 12:30h, takmičari uspešno, bez težih povreda i kvarova, završavaju trku do 15:30h. Vremena prvog dan po klasama variraju od 1h, za predstavnika A klase Vlade Milutnovića, do maksimum 2:48h, koliko je bilo potrebno poslednjem učesniku C klase da prođe kroz cilj prvog dana.

Za sutrašnji dan, trasu po pretežno bukovim šumama Ozrena, koje su same po sebi kamenite, korenite i klizave, najavljena je kiša.

Drugi dan trke počinje na istom mestu, u maloj uvali ispod čuvenog vodopada Risnjak, i vozi se nešto duža trasa nego prvi dan, oko 40km. Srećom po takmičare, vremenski uslovi bili sui m naklonjeni.

Do 13h, takođe bez težih povreda i kvarova, niti jedne akcije spašavana, uspešno je poslednju trku u sezoni završio 31 takmičar, od kojih su najveći postotak odneli takmičari B kategorije.

Dodela priznanja, medalja i pehara održana je kasnije u novootvorenom hotelu Sunce, u kome su se odvijale i prijave, kako veća okupljanja nisu bila dozvoljena.

Pobedničko postoje u A kategoriji zauzeo je Vlade Milutinović, dosadašnji šampion Srbije u disciplini Hard Enduro, iz kluba “Ere Arilje”.

U B klasi dominirao je Uroš Živković, koji pretenduje da ga sledeće godine gledamo u A klasi, predstavnik kluba “KV Ekipa”.

Dragan Mutavdžić, predstavnik kluba “Jazavci Raška” odnosi pehar u klasi C.

Jedini junior na trci, i najmlađi učesnik sa svojih 16 godina, je Igor Erac, koji odnosi pehar u Rašku za “Jazavce”. Takmičara u ženskoj kategoriji nažalost ovoga puta nije bilo.

Najbolji u klasi Veterana (B klasa) bio je Aleksandar Ranković iz kluba “KV Ekipa”.

Najveći broj takmičara doneo je klub “Jazavci” iz Raške, u velikom broju zapažena je i kraljevačka ekipa “KV Ekipa Hard Enduro”, kao i klub sa najvećim brojem takmičara u A klasi – “Hard Ednuro klub Ravna Gora”.

Organizatori se nadaju da će, ukoliko uslovi dozvole, sezonu 2021. otvoriti ponovo hard enduro trkom na Divčibarama, a do tada takmičare čekaju fizičke pripreme, kao i pripreme motocikala za sledeću sezonu.

Rezultate trke kao i više fotografija možete pogledati na linkovima ispod:

REZULTATI

FOTO