Duh ’71: Hageman-ov XL1200C Scrambler

Greg-a Hageman-a poznajemo kao osobu koja nas je ubedila da Yamahe Virago mogu da izgledaju dobro, ali nikada nismo videli unikatni Harley-Davidson američkog proizvođača, što je nesvakidašnje.

Diskutabilno je da li je sportster bolja i popularnija platforma od Viraga, ali ovaj kvalifikovani mehaničar Harley-Davidson-a svakako zna kako da radi sa njima.

xl1200c-1

“Počeo sam ’99 i prisustvovao sam svakom času koji je fabrika ponudila do 2011. Stoga sam bio potpuno svestan koje sve mogućnosti poseduje predivan svestran motocikl.” – izjavio je Greg.

Tako je, nakon što je neko vreme radio samo na Yamahinim motociklima, Hageman odlučio da se vrati korenima.

xl1200c-4

“Ovo je motocikl koji sam planirao prethodnih petnaest godina, mnogo pre nego što su veliki scrambleri postali moderni. Kupio sam svoj prvi sportster ’99. Bio je agilan i upravljiv, stoga nisam video razlog zbog koga ne bi mogao da se sa njim da vozi neki lakši off-road.”

xl1200c-6

Težina je Gregu predstavljala veliku brigu tokom odabira motocikla, i zbog toga se prvenstveno fokusirao na starije i lakše modele. Ubrzo potom je odabrao XL1200C iz 2006. godine. Uspeo je da ga spusti sa fabričkih 250kg na 220kg. Poboljšao mu je ogibljenje opremivši ga parom Hagon Nitro amortizera sa zadnje, i Progressive Suspension vilama sa prednje strane.

xl1200c-5

Motocikl je dobio potpuno novi podram i sedište, a jedinstveni blatobrani su lakši od fabričkih. Napravio je dva rezervoara različitih veličina koji se mogu zameniti u zavisnosti od dužine vožnje. (Manji je prikazan na slikama.)

xl1200c-3

Sportska ergonomija je dovedena u red uz pomoć visokog scrambler kormana koji je opremljen Biltwell Inc. Thruster gripovima i nižih nogostupa. Brzinomer je premešten na levu stranu kako kokpit ne bi bio prenatrpan.

Greg ga  je takođe opremio i Vances & Hines izduvnim sistemom i Buchanans žbicanim felnama (19F/17R).

xl1200c-2

Greg je izjavio da je hteo da motocikl bude što jednostavniji i upotrebljiviji, ali da zadrži elegantnost. Boja motocikla je slična Harley-Davidson “breza” beloj. Dobar je izbor, a celokupni izgled nas vraća u prošlost. “Zasnovan je na motociklu iz 1971. godine.”

Na motociklu se nalaze Continental TKC80 gume za koje mnogi smatraju da su više moderne, nego što su funkcionalne, ali ne i Greg.

“Ako me vidite na stazi, razumećete.”

xl1200c-7

Izvor: bikeexif