Ponikve ugostile najbrže

Ovog vikenda vojni aerodrom Ponikve, koji se nalazi nadomak Užica, ugostio najbrže motocikliste Srbije, a danas je vožena treća trka otvorenog šampionata Srbije u disciplinama roadrace i moto klasik.

Trku je obeležila neobična temperatura za ovo doba godine. Tokom jutarnjih časova bilo je svega 15 stepeni Celzijusovih uz rominjanje kiše, koja srećom nije pokvarila događaj.

Ponikve 2015 2

Vozači klase Formula 600 imali su tu čast da otvore trkački dan. Kao što se to već tokom kvalifikacija videlo, Peđa Isidorović bio je dominantan i rutinski je došao do treće pobede u sezoni, uz najbrži krug trke 1:16,858. Od samog starta Bojan Nikolić i Milan Lovrić vozili su zajedno na pozicijama dva i tri. Ipak, borba je izostala i njih dvojica su istim redoledom prošli kroz cilj sa zaostatkom od 16,5 sekundi u odnosu na Isidorovića.

Pozicija četiri pripala je Nemanji Paunoviću koji je sve vreme bio blizu Nikolića i Lovrića, ali nedovoljno da ih ugrozi. Stevan Dimitrijević je napravio dve manje greške u poslednjoj krivini pred ciljni pravac i to ga je koštalo borbe za višu poziciju. Boris Dimitrieski je provezao 11 krugova pre nego što je doživeo pad usled “puštanja” prednje gume, ali je sa njim sve u redu.

Ponikve 2015 3

Takmičari klase Formula 1000 vozili su drugu trku dana. Osvajač pol pozicije Branislav Jovanović ostvario je dobitnu kombinaciju – pol pozicija, pobeda i najbrži krug trke koji je iznosio 1:14,724. Branislavu je u startu parirao Miroslav Stanojević, koji nije mogao da isprati tempo i trku završava na drugoj poziciji sa 1,691 sekundi zaostatka. Najniži stepenik pobedničkog postolja pripao je Draženku Tintoru, koji se vozio gotovo usamljen na trećoj poziciji. Milovan Bugarčić bio je jedini takmičar koji je mogao da ugrozi Tintora, ali mu to nije pošlo za rukom i trku završava na poziciji broj četiri.

Dejan Stojković Košturac trku završava na poziciji pet s pet sekundi prednosti nad šestoplasiranim Vojkanom Milanovićem. Nenad Šećerov, Vladimir Pribić, Saša Bogdanović i Bojan Nikolić zauzeli su prvih 10 pozicija. Branislav Popović odustao je od trke već u prvom krugu.

Ponikve 2015 4

Najmlađi takmičari u klasi 125 SP su nam u Kraljevu priredili pravu zabavu, koja je ovog puta izostala. Nikola Gajić prošao je kroz cilj kao prvoplasirani sa 41 sekundom prednosti nad Đorđem Rakićem koji se popeo na drugo mesto pobedničkog postolja. Uroš Živković bio je na 7,5 sekundi od Rakića, ali nije mogao ozbiljnije da ga ugrozi i stiže do pehara za treće mesto.

Dragan Mišković zauzeo je poziciju četiri, ispred Vitomira Petrovića i Nikole Kišprdilova, koji je danas pokazao da je pravi sportista. Nakon pada Nikola je ostao bez levog nogostupa i poluge menjača, te je trku odvezao do kraja šaltajući brzine levom rukom. Bata Popović je tragičar dana, jer je u jednom trenutku bio u borbi za pehar, ali je zbog kvara na mašini odustao u devetom krugu.

Ponikve 2015 5

Zbog malog broja takmičara četvrtu trku dana zajedno su vozili takmičari klasa 600 SSP i 1000 SST. Goran Stojanović Mrsi koji je poveo trku pada u drugom krugu i Nenad Petrović izbija na prvu poziciju na kojoj se zadržao do kraja trke. Mrsi nakon pada ustaje i ubrzo nadoknađuje pozicije. U trnutku kada je obilazio takmičare klase 600 SSP pravi grešku i pada još jednom, no ponovo nastavlja trku. Na kraju kroz cilj prolazi kao drugoplasirani, ispred Miloša Mijailovića i Maria Matušenskog. Balša Zorić koji je u subotuimao problema sa motociklom, doživeo je istu sudbinu i tokom trke.

Ponikve 2015 6

U klasi 600 SSP odmah po startu na čelo izbija Nenad Stojanović Cvrle i tu se zadržava do samog kraja. Iza njega bili su Dalibor Miletić i Igor Arsić koji je još na početku trke kažnjen sa 10 sekundi zbog preranog starta. Miletić i Arsić vozili su u točak 17 krugova sve dok Miletić nije napravio grešku i izleteo sa staze. Arsić tada samo dodatno učvršćuje poziciju i završava trku na sigurnoj drugoj poziciji, na kojoj se nalazio i kada je Miletić izleteo. Na kraju rezultat je – Stojanović, Arsić, Miletić.

Ponikve 2015 7

Naviknuti na veliki broj motocikala u moto klasik disciplini, pomalo nas je iznenadila situacija koju smo zatekli na Ponikvama. Ne veliki broj učesnika moto klasik šampionata nadmetao se u dve divizije, u kojima je smešteno šest klasa.

Prvi su na stazu izašli takmičari prve divizije, a najbrži u klasi MK 125 bio je Dejan Pavlović, koji je trku završio ispred Zorana Pavlovića. Pehar za treće mesto pripao je Borku Vraniću, dok su pozicije četiri i pet zauzeli Zoran Fabijanović i Slobodan Vasiljević.

U istoj diviziji vožena je i klasa MK50 u kojoj je Stanko Markotić trijumfovao ispred Miloša Petkovića i Dragana Prokina. U klasi OT koja se takođe vozi u okviru ove divizije prisutan je bio samo jedan vozač Marko Ilić.

Druga trka vožena je u diviziji dva, a najbrži među njima bio je Miroslav Mika Stanojević, koji je nažalost u klasi OS bio usamljen. U klasi MK250 najbrži je bio Mihalj Nemet ispred Dejana Pavlovića i Nedeljka Mrdakovića koji su se popeli na podijum, dok je pozicija broj četiri pripala Vladimiru Iliću. U klasi MK 500, Slobodan Krstić zauzeo je prvo mesto, a Zoran Pavlović poziciju dva.