Dvotaktna Yamaha Roland-a Sands-a

Pre nekoliko nedelja, na Born Free izložbi, u moru chopper-a našao se asfaltni motocikl, i to ne Harley ili Triumph, već dvotaktna Yamaha.

Yamaha-RolandSands-2

Organizatorima Born Free izložbe, Mike-u i Grant-u, taj prizor je najverovatnije bio neprihvatljiv, ali su bili dobre volje i uprkos svemu dozvolili su Roland-u Sands-u da predstavi svoj “2 Stroke Attack” motocikl.

Yamaha-RolandSands-3

Sands je izjavio da je RD400 preuzeo za vreme skupa za razmenu motocikala i da ga je platio oko 550 €, a da mu je trebalo godinu dana da ga dovede u ovo stanje, pogotovo zato što, za početak, nije ni radio.

Yamaha-RolandSands-4

Sands je bivši trkač, tako da je većina njegovih motocikala koji napuste radionicu u Los Alamitos-u spremna za rad, ali ova mašina je na potpuno drugačijem nivou.

Yamaha-RolandSands-5

Vazduhom hlađen, dvocilindrični motor izradio je specijalista za Yamahu, Ed Erlenbach, koji je ujedno i vlasnik najbrže Yamahe RD400 (265 km/h). Izduvni sistem poseduje ručno rađene proširene komore napravljene od strane Brian-a Turfrey-a na koje je su prikačeni TZ250 prigušivači. Ram je takođe preuzet sa Yamahe TZ250, dok je švedska kompanija Öhlins zaslužna za vile i za ogibljenja. Tim Kenny Roberts zaslužan je za neke od dodatnih instrumenata, a kompanija Dunlop je zaslužna za gume. Rezervoar je preuzet sa Yamahe TZ250 uz pomoć koje je Sands osvojio AMA Šampionat 1998. godine. Za sedište i zadnji deo uopšte preuzeta je ideja Aaron-a Boss-a koja je savršeno odgovarala u  ovom slučaju. Prednju plastiku izradio je Tom Clark koji je na japanskom ispisao “2 Stroke Attack”. Što se fabrikovanja tiče, na njemu su radili, kako Sands, tako i Scott Dimick, i to paralelno sa Victory Projektom 156.

Yamaha-RolandSands-6

U pitanju je izvanredan model koji u potpunosti razlikuje od standardnih, izduženih chopper-a prikazanih tokom Born Free izložbe, i svakako je nešto što se ne viđa svakodnevno, ali ostaje u pamćenju.

Yamaha-RolandSands-7

Yamaha-RolandSands-8