Serija custom motocikala koji su oživeli japansku priču

Kada su se 2008. na tržištu prvi put pojavili Buell motocikli iz serije 1125 sa tečnim hlađenjem motora, očekivanja ljudi koji su ih verno isčekivali nisu bila ispunjena. Pohvala je ipak bilo i to na račun jednostavnosti dizajna, ali to nije zamaskiralo najveći nedostatak. Proizvođači su se, u potrazi za konvencionalnim izgledom, izgubili. Ključni delovi ovog motora su većinom bili sakriveni ispod plastike. To je izazvalo kraj saradnje Buella i kompanije Harley Davidson koja je zatim te motocikle povukla sa tržišta.

Nakon njihovog povlačenja i odlaganja, Magpul Industries Corp. su zatražili dva 1125 modela kako bi im služili za vežbe dizajniranja. Upravo tada, prilikom rada na Buell motorima, osmišljene su osnove ’’Ronin’’ koncepta, a zatim i objavljene nekoliko meseci kasnije. Za ime koncepta uzeta je japanska reč ’’ronin’’ koja označava samuraja bez gospodara, a uključivao je unikatno monoshock ogibljenje, radiator na prednjoj strani motocikla, korman koji objedinjuje više elemenata, usis na ramu, liveni aluminijumski rep i protočni izduv. Pored toga i težina motora je umanjena za 24 kg. Kako su za koncept preuzeli reč ’’Ronin’’, odlučeno je da broj motocikala bude simbolično ograničen i da ih ima 47. Ovoga puta ideju su pronašli u japanskoj literaturi, a u pitanju je stara priča o 47 ronina.

Ronin - 1Po raskidu ugovora sa Buellom, kompanija Harley Davidson je osnivačima Ronin Motor Worksa dala veoma malo vremena da svih 47 motocikala preuzmu. Iako nisu bili potpuno spemni da u tako kratkom roku to urade, uspeli su nakon nekoliko nedelja da ih preuzmu i odlože do daljnjeg, a zatim su ih pustili da iščekuju svoju sudbinu.

2012. glavni dizajner Ronin Motor Worksa i zamenik predsednika R&D odeljenja u Magpulu, Mike Mayberry, zajedno sa predsednikom i osnivačem Magpula, Richardom Fitzpatrickom, došao je na ideju kako da plan održe u životu. Osnovali su Ronin Motor Works kako bi stvorili entitet posvećen isključivo proizvodnji ’’ronina’’, načinili su Denver centrom industrije i proizvodnje uopšte, i unajmili su tim specijalista voljnih da ovaj plan dovedu do savršenstva.

Ronin - 4Polako su počeli da rade na motociklima ugledajući se na prvobitni koncept koji je, iako je poslužio kao osnova ovih motocikala, bio znatno slabiji i finiji. Iako su naizgled slični, svaki od njih ima ponešto inovativno i jedinstveno. Mnogi delovi su spojeni u funkcionalne celine. Nekoliko kalupa je specijalno napravljeno kako bi proizvodili manje od 100 prednjih gril kućišta, filtera vazduha , migavaca i štop svetala. Standardno paljenje ključem je zamenjeno skrivenim RFID čipom zajedno sa custom cajgerom i ECU-om.

2013. dizajn za produkciju je završen, a Magpul je dozvolio da njihovo ime i logo budu postavljeni na motocikle pod natpisom “Magpul® Ronin Project.”

Ronin - 22014. započeta je proizvodnja prve grupe motora. Plan je da se na tržište modeli izbacuju unazad, od broja 47 do broja 1. Prvih 12 motocikala biće pušteno u prodaju u crno-sivoj boji kako je i trebalo da izgledaju po originalnom konceptu. Njihova cena iznosiće 35.000 € i biće najpristupačnija kada su u pitanju svi ovi modeli. Nakon njih na redu je 10 crnih modela čija je cena za nijasu viša, a zatim dolaze kompleti od 8, 6, 4 i 2 motocikla sa različitim kombinacijama boja. Ovaj niz se završava zaključno sa još 5 modela od kojih će svaki biti unikatan. Svaki od njih nosi ime jednog od 47 ronina, a njihova imena nalaze se ispisana na malim pločicama koje su sastavni deo svakog modela.

Ronin Motorworks from Ronin Motorworks on Vimeo.