2015 Dakar Etapa 8

Pre maratonske etape za motocikliste bilo je govora da se etapa nece održati ili da će biti skraćena ali je uprkos tome održana.
Prvi deo prošao je relativno glatko iz organizacionog ugla a uzbudljivo iz takmičarskog.
Ali je drugi deo bio debakl. Izmorene takmičare koji su sami morali da servisiraju motocikle dakleko od svojih timova čekalo je 805km od Uyunia do Iquiquea sa poslednjih 30km u dinama. Sačekali su ih niska temperatura i obilne padavine, koje su isušeno slano jezero pretvorile u slano jezero sa pola metra vode, kroz koju su takmičari morali da prođu. Niska temperatura oborila je mnoge takmičare a slana voda onesposobila je mnoge motocikle. Joan Barreda i Marc Coma stali su u jednom trenutku zbog kvarova, Coma je uspeo da nastavi dok su Barredu do cilja šlepale kolege iz Honde, čime je izubio svaku šansu za završetak na podijumu a Coma je prešao u vođstvo u generalnom plasmanu.
d15 e08 3
Organizatori su na pola prekinuli deonicu i preusmerili takmičare do kraja etape da poslednjih 30km kroz dine izvezu kao specijal. Ali za dosta takmilara ta odluka je došla prekasno.
Užasni uslovi nisu smetali nekim vozačima, Stefan Svitko je najveći deo dana proveo na prvom mestu da bi na cilj stigao kao treći, što ga je dovelo u top 5 u generalnom plasmanu.
Pablo Quintanilla sve vreme je bio u samom vrhu i na kraju je odneo svoju prvu etapnu pobedu.
Laia Sanz postavila je nov rekord za žene na Dakaru, bila je u konkurenciji za prvo mesto a na cilj je stigla peta.
d15 e08 1
Juan Pedrero Garcia doneo je Jamahi podium osvojenim drugim mestom, Price je svoj KTM smestio na četvrtu poziciju a Duclos Šerka na sedmu.
Coma je uprkos svim problemima stigao deveti i time postao vodeći u generalnom plasmanu sa 9 minuta ispred Goncalvesa i 11 ispred Quintanille.
Čim je saznao za Barredinu nezgodu i ispadanje svog kolege Viladomsa Coma je urgirao da se ponište rezultati etape no organizaroi su odlučili da se trka regularno nastavi.