Prvi ABM aktivni trening bezbedne vožnje

Tmurno kišovito jutro u nedelju 10. aprila nije obećavalo dobar dan za prvi aktivni trening bezbedne vožnje Asocijacije za bezbednost motociklista na Adi Huji. Međutim, kako se primicao početak treninga, uz okupljanje polaznika, tako je kiša prestala a poligon počinjao da se suši. Dok su polaznici zauzimali svoja mesta za uvodni teorijski deo, instruktori su spremili poligon za praktični deo treninga.

DSC_0009

Nakon što su svi zauzeli svoja mesta i poslužili se kafom trening je mogao zvanično i da počne. Dr Vladimir Jevtić, osnivač i predsednik ABM, počeo je predstavljanjem kolege instruktora Miodraga Dimitrijevića i sebe, da bi zatim prešao na priču o motociklizmu kroz brojke, kao na primer da u svetu trenutno ima oko 180 miliona registrovanih motocikala, kao i da je početkom 2016. godine u Srbiji zabeležena 1000. pogibija na motociklu. Predavanje je nastavljeno pričom o motivima i rizicima iza vožnje motocikla uz napomenu da se sa svakim poboljšanjem obuke motociklista broj nezgoda smanjuje, uz pomen pojave novog trenda, sve većeg broja nezgoda u kojima učestvuju ljudi zrelijeg starosnog doba, početnici u vožnji, na teškim motociklima velike snage. Usledio je kratak film sa nezgodama uz koji su one objašnjene. Zajedno sa dejstvom poslužene kafe film je imao vrlo razbuđujuće dejstvo i polaznici su počeli da se polako uključuju u priču.

DSC_0027

Počasni predsednik ABM, prof. dr Milan Vujanić obratio se polaznicima nakon filma odličnom pričom o motociklizmu kao sukobu strasti i opasnosti, svakodnevnom životu sa povećanim rizicima, kao i uticaju brzine kretanja (i zaustavljanja) na ljudski organizam, sa pravovremenim uvodom polaznika u temu brzine reagovanja. Na izlaganje dr Vujanića nadovezao se instruktor Dimitrijević daljim razvojem priče o brzini reagovanja na uticaj reakcija na vožnju, kao i na vreme potrebno da se akcije sprovedu u delo, nastavivši na teme prvenstva prolaza, preticanja i obilaženja i skrivenih opasnosti u saobraćaju.

DSC_0039

Marko Dimitrijević polaznicima je posebno skrenuo pažnju na ulogu hidratacije i ishrane na budnost, pažnju i koncentraciju u vožnji, uz neizbežnu fizičku spremu. Na iste teme mislili su i organizatori, koji su za sve učesnike spremili užinu i napitke, kako bi svi bili spremni za predstojeće vežbe na poligonu. Instruktori su održali i kratak uvod o vožnji kroz krivine dok je Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja kraćim izlaganjem o dostignućima i planovima Agencije zatvorio prvi teorijski deo. Prijatelji iz Monster Energy-ja potrudili su se da ni jednom polazniku ne zafali energije za predstojeće vežbe.

DSC_0066

Uvodni praktični deo treninga sastoji se od vežbi pravilne pozicije na motociklu, nakon čega se kreće na pravilno kretanje i zaustavljanje. Po savladavanju osnova prelazi se na osvajanje velikog i malog kruga skretanja, savladavanje pravilne pozicije na motociklu u nagibu kao i kontrole gasa i kočnica.

DSC_0086
DSC_0182
DSC_0220

Dalja predavanja ujedno su bila i predah za učesnike nakon prvog dela praktičnog treninga, no prva tema nije bila ni malo odmarajuća jer se radilo o konstantnoj pretnji za svakog motoiklistu – politraumama. Opis najčešćih uzroka politrauma nastavljen je naznačavanjem važnosti nošenja adekvatne zaštitne opreme, kao i načina na koji oprema može spasiti život i zdravlje vozaču. Posebno je napomenuta tema vidljivosti opreme, sa akcentom na svetloodbojnu opremu.

DSC_0221

Teroijski deo treninga završio se uz priču sa polaznicima o važnosti regularnosti u vožnji, kao i mogućnostima pravne zaštite nakon nezgode. Kako su se do tog trenutka svi polaznici poptuno odmorili od prethodnog praktičnog dela, nestrpljenje za narednim delom se videlo. A imali su i čemu da se raduju, zbog dobrog napretka instruktori su nagradili polaznike sa par krugova na karting stazi, pre nego što su prešli na poslednje vežbe: slalome, osmice i vežbe kočenja, kojima je ujedno i zatvoren celokupan trening.

DSC_0223
DSC_0233
DSC_0239
DSC_0251