Najbolja MotoGP trka sezone

Ukoliko ste prespavali jutrašnju MotoGP trku koju je obeležio veliki broj obilaženja, slobodno vam možemo reći da ste propustili najzanimljiviju trku u proteklih 10 godina, a prema našem skromnom mišljenju i najbolju trku u eri četvorotaktnih motocikala u MotoGP klasi.

Već na startu poveo je Andrea Iannone, dok ga je Lorenzo koji je tvrdio da je odgovoran za njegovo kvalifikaciono vreme prati. U prvim krugovima Iannone nije gubio prvu poziciju, dok su ga pratili vozači Honde koji su se borili za treću poziciju i Cal Crutchlow i Rossi na pozicijama pet i šest, dok su tu bili i Suzukijevi vozači. U drugom krugu Iannone glavom udara galeba i gubi prvu poziciju.

Narednih nekoliko krugova imali smo otvorenu bitku prve osmorice, da bi se nakon devet krugova situacija razbistrila. Lorenzo izbija na čelo i pravi prednost veću od sekunde u odnosu na konkurente, dok ga ostali prate. Iannone nam u toj borbi pokazuje koliko je Ducati brži od ostalih, nadokanđujući i po dve pozicije na pravcu.

Sredinom trke stvorile su se tri grupe – Lorenzo i Marquez za prvo mesto, Iannone i Rossi za treće i Pedrosa, Vinales i Crutchlow za peto. Narednih nekoliko krugova Španac na Hondi vodi.

Sedam krugova pre kraja prva četvorka se ponovo sastaje i u jednoj sekundi imamo četiri vozača. Lorenzo ponovo izbija na čelo i tu se zadržava do poslednjeg kruga. Za to vreme iza njegovih leđa odvija se „boks meč“ trojice drugoplasiranih, a u pozadini se borba za petu poziciju i dalje nastavlja.

U poslednji krug Lorenzo ulazi sa 0,6 sekundi prednosti u odnosu na konkurente, ali Marqueza to ne sprečava da pojača tempo i par krivina pre kraja obiđe Lorenza i dođe do svoje 50. pobede. U borbi Iannone – Rossi, Doktor ostaje bez pehara i njegova prednost u šampionatu pada sa 18 na 11 poena.

Dani Pedrosa uspeo je da izbori borbu u svom duelu i završava trku na petom mestu, ispred Vinalesa i Crutchlowa. Pol i Aleix Epargaro zauzeli su pozicije osam i devet, dok je Bradley Smith zauzeo poslednje mesto u prvih deset. U poenima su još bili Redding, Petrucci, Dovizioso, Bautista i Miller.

Naredna trka vozi se sledećeg vikenda u Maleziju u ranim jutarnjim satima.

foto: Crash.net