FIM neće objaviti podatke o spornom incidentu

Predsenik FIMa Vito Ippolito je objavio da podatci sa Marquezovog motora koji su prikupljeni tokom sporne trke u Sepangu, neće biti objavljeni javnosti.

Podaci koje FIM ne želi da objave mogu razjasniti da li je Rossi prouzrokovao Marquezov pad nogom ili se pad dogodio usred Marquezove greške.

Diskusiju o podacima sa Marquezove Honde pokrenuo je Shuhei Nakamoto koji je izjavio da podaci sa Honde pokazuju da je Valentinova noga blokirala prednju kočnicu usled čega je Honda pala, te da su podaci na raspolaganju svima koji žele da pogledaju.

Nakon velikog broja zahteva za sagledavanje podataka, Honda je odlučila da podatke prezentuje javno, u čemu su ih zaustavili FIM i Dorna.

Prema Ippolitovim rečima, odluku su doneli u dogovoru sa Hondom, a glavni razlog tome jeste nepreciznost podataka. Naime, podaci bi pokazali šta se dogodilo sa Marquezovim motorom, ali ne i zbog čega je do toga došlo.

Ostaje otvoreno pitanje – Da li Dorna pokušava da opere ruke ili jednostavno ne žele da dolivaju još ulja na vatru koja je vrhunac dostigla u periodu između trka u Sepangu i Valensiji.