Marquez slavio ispred Petruccija u Misanu

Marc Marquez je zabeležio svoju četvrtu pobedu u sezoni tako što je u poslednjem krugu pretekao do tada vodećeg Danila Petruccija.

Vremenski uslovi pred početak MotoGP trke su bili mnogo gori nego tokom jutarnjeg zagrevanja. Kiša je padala, staza bil izuzetno teška za vožnju, a temperatura je bila niskih 17.4ºC. Marc Marquez je imao odličan start i na ulazu u prvu krivinu se našao na prvoj poziciji. Međutim, Jorge Lorenzo koji je startovao sa 5. pozicije je bio ubedljiv, pa je već na prilazu drugoj krivini došao do prve pozicije ispred Marqueza. Andrea Dovizioso je pao na 3. poziciju, a na 4. poziciji je bio osvajač pol-pozicije Maverick Vinales. Karel Abraham je bio prvi vozač koji se već u prvom krugu našao van staze u krivni broj 3. Početkon drugog kruga, Jorge Lorenzo i Marc Marquez uspevaju da naprave manju razliku u odnosu na Doviziosoa, dok je Mavercik Vinales na 4. poziciji predvodio grupu vozača u kojoj su bili Danilo Petrucci, Cal Crutchlow i Jack Miller. Danilo Petrucci u narednom krugu na starno-ciljnom pravcu dolazi bez većih problema do 4. pozicije ispred Vinalesa. Nakon prvih pet krugova, Jorge Lorenzo je imao odličan tempo i prednost u odnosu na Marqueza od 1,5s. Andrea Dovizioso je i dalje bio na 3. poziciji, a u prvih 10 su još bili: Petrucci, Vinales, Crutchlow, Miller, Zarco, A. Espargaro i Loris Baz.

U tim trenucima, Lorenzo i Petrucci su imali ubedljivo najbolji tempo, dok je Italijan pred kraj kruga uspeo da dođe do 3. pozicije ispred Doviziosoa. Krug kasnije, Marc Marquez gubi 2. poziciju i od Petruccija i od Doviziosoa. Maverick Vinales je u narednim krugovima izgubio 5. poziciju od Jacka Millera i Cala Crutchlowa, dok je Lorenzo stekao prednost u odnosu na Petruccija od čak 4,5s. U sedmom krugu, van staze se našao Cal Crutchlow, ali je Britanac uspeo da pokrene motor i da se vrati na stazu. U istom krugu u 7. krivini, Jorge Lorenzo dok je bio na prvoj poziciji gubi prednji kraj svog Ducatija i završava trku pored staze. Nakon njegovog pada, Petrucci je preuzeo prvu poziciju, a iza njega na 2. i 3. poziciji su se nalazili Marquez i Dovizioso. Maverick Vinales je u istom krugu uspeo da vrati 4. poziciju od Millera. Posle prvih 10 krugova, plasman prvih deset vozača je bio sledeći: Petrucci, Marquez, Dovizioso, Vinales, Miller, Baz, Barbera, Zarco i Aleix Espargaro. Pred kraj 10. kruga, Loris Baz pravi grešku i izleće van staze u krivini broj 8. dok je bio na 6. poziciji. Francuz je uspeo da pokrene motor i da se vrati u trku. Hector Barbera je samo nakon tri kruga takođe doživeo pad, ali u krivni broj 16, zbog čega je za njega trka u Misanu bila završena. Danilo Petrucci je uspešno branio prvu poziciju, a nakon prvih 13 krugova imao je prednost u odnosu na Marqueza od 7 desetinki, dok je Dovizioso za Marquezom zaostajao samo 6 desetinki. Maverick Vinales je u tim trenucima zaostajao za vodećom trojicom preko 8 sekundi.

Trka je zatim ušla u mirniju fazu i na stazi se nije dešavalo ništa značajno. Aleix espargaro je 14 krugova pre kraja završio svoju trku padom u 14. krivini. Samo krug kasnije, Sam Lowes je izletanjem takođe završio učešće u Misanu, ali u krivni broj 4. Andrea Iannone se 11 krugova pre kraja povukao iz trke tako što je parkirao svoj motor u garažu. Deset krugova pre kraja, plasman prve desetorice je bio sledeći: Petrucci, Marquez, Dovizioso, Vinales, Miller, Pirro, Zarco, Redding, Rins i Fogler. Loriz Baz je u tim trenucima doživeo još jedan pad, ali ovog puta u krivni broj 14. Francuz je po drugi put uspeo da pokrene motor i da se vrati u trku. Osam krugova pre kraja, Andrea Dovizioso je polako počeo da gubi priključak sa vodećom dvojicom. U istom krugu, van staze u krivni broj 6 se našao i Tito Rabat. Razlika između Petruccija i Marqueza pet krugova pre kraja je iznosila oko 3 desetinke. Marquez je sačuvao najbolje za kraj pa je početkom poslednjeg kruga na kočenju u prvoj krivini preuzeo prvu poziciji, nakon čega je zabeležio svoj četvrti trijumf u sezoni. Danilo Petrucci je morao da se zadovolji drugom pozicijom iako je tokom većeg dela trke bio prvoplasirani. Andrea Dovzioso je na kraju trku završio na 3. mestu, dok su se na 4. i 5. poziciji našli Maverick Vinales i Michele Pirro. U prvih 10 su se još našli Jack Miller, Scott Redding, Alex Rins, Jonas Fogler i Bradley Smith, a poene su još osvojili: Pol Espargaro, Bautista, Crutchlow, Pedrosa i Johann Zarco. Johan Zarco je u poslednjoj krivni poslednjeg kruga najverovatnije ostao bez goriva dok je bio na 7. pozicjij, zbog čega je gurajući svoj motor kroz cilj prošao kao petnaestoplasirani.

Naredna trka je na programu za dve nedelje, a voziće se u Aragonu.

Izvor, tekst i foto: motogp.rs