500-ta pobeda Yamahe u MotoGP

Jučerašnja trka u Le Manu završila se trećom pobedom u pet MotoGP trka za mladog Vinalesa i 500-tom GP pobedom za Yamahu.

Samo jedan trenutak delio je Rossija od još jedne antologijske pobede i Yamahu od trostrukog podijuma. Prva 22 kruga Rossi je proveo na trećem mestu, maltene bez pritiska iza sebe nakon pada Marqueza, da bi prvo obišao Zarca na Tech3 Yamahi, koji je vodio trku dok ga Vinales nije obišao.

U 26. krugu Rossi obilazi Vinalesa i hita ka 56. pobedi na Yamahi i jubileju japanskog proizvođača. U 27. krugu, pretposlednjem, Vinales obara rekord staze i sustiže Rossija, koji sredinom 28. kruga preduboko kočio, što je omogućilo Vinalesu da se vrati na prvo mesto. No Rossi je pojačao tempo, verovatno planirajući napad u poslednje dve vezane krivine. Taj pojačani tempo pokazao se prejakim za zadnju gumu, koja je popustila u S šikani pre vezanih krivina, koštajući Rossija svih bodova i poklonivši Vinalesu vodeće mesto u šampionatu.

Pad Rossija poklonio je i Pedrosi treće mesto na trci i drugo u šampionatu. Pedrosa se agresivno probio sa početne 13. pozicije a padovi Marqueza i Rossija doveli su ga na podijum. Crutchlowov rizik sa najtvrđom prednjom gumom nije urodio plodom i on je na cilj stigao kao peti, iza Doviziosoa a ispred Lorenza, koji se tiho probijao sa 16. početne pozicije, ostvarivši svoj drugi najbolji rezultat na Ducatiju.