Hayden kritično nakon saobraćajne nezgode

MotoGP i WSBK šampion Nicky Hayden juče oko 14 časova teško je povređen u saobraćajnoj nezgodi u okolini Riminija u toku biciklističkog treninga sa grupom prijatelja.

Hayden je bio deo grupe od 14 biciklista kada je došlo do direktnog sudara sa nadolazećim automobilom marke “Pežo”. Nije poznato da li ima još povređenih biciklista a na automobilu su vidljiva velika oštećenja vetrobrana i krova dok je potpuno demoliran bicikl odbačen u kanal.

Hayden je sa teškim povredama glave, karlice i abdomena prebačen u lokalnu bolnicu, gde je nakon stabilizovanja helikopterom prebačen u Cesenu u bolnicu Maurizio Bufalini, specijalizovanu za povrede glave.

Zvanične informacije su šture a njegovo stanje opisuju kao “teško ali stabilno”. Rečeno je i da se trenutno nalazi u indukovanoj komi na intenzivnoj nezi, kao i da ga tek čekaju dalje operacija a daljih prognoza za sada nema.

Lokalna policija izjavila je da je u pitanju ozbilja nezgoda i da je istraga u toku, bez izjava o uzrocima ili krivici za nezgodu.

Za dosta profesionalnih vozača biciklizam je ključni deo njihovih napornih treninga i često se govori da je dugoprugaški biciklizam u saobraćaju daleko opasniji od takmičenja na stazi.

Nicky Hayden jedan je od retkih vozača kojima je uspelo da pobede i u MotoGP i u WSBK a 2006. bio je šampion u MotoGP, sprečivši Rossija da osvoji šestu titulu za redom. Rečima podrške odmah nakon što se vest proširila javila se cela motociklistička zajednica, među njima i Valentino Rossi: “Nicky je jedan on najboljih prijatelja koje sam ikada imao u padoku. Bili smo zajedno u Hondi tokom njegove debitantse sezone, 2003, kada sticao svoja prva iskustva evropska iskustva. Najdraže sećanje koje imam sa njim je kada mi je prišao da se rukujemo nakon baksuzne trke u Vansiji 2015. Njemu je to bila oproštajna trke od MotoGP a ja sam upravo izgubio titulu. Pogled podrške koji je dolazio iz njegove kacige jedno je od malobrojih lepih sećanja koje imam od tog dana. Za Nickya, svi smo uz tebe.”

Rimini Today oglasio se sa detaljnim fotografija sa mesta udesa, koje prenosimo.

Nicky, uz tebe smo.