MotoGP izmene

MotoGP komisija se sastala u Barseloni 10. decembra 2015. godine i donela neka od novih pravila za naredne sezone.

Izmenjena su pravila za ponovni start trke za sve klase, tako da je vreme čekanja u boksu maksimalno smanjeno, a vreme na startu skraćeno na minimum. Od sada će prilikom ponovnog starta motori biti upaljeni, a uz vozača će na startu moći da bude jedan mehaničar. Kada u Moto2 i Moto3 klasama bude više od jednog prekida, dužina restartovane trke, biće 2/3 prethodne trke, a najmanje pet krugova.

Kod upotrebe više od jednog ekstra motora u Moto3 i MotoGP kategorijama, kazne za drugi i svaki sledeći motor će se prenositi na naredne trke. Odobreni su i novi propisi vezano za zaštitnu opremu, ali se ne navodi koji su to propisi.

Za kišne uslove vozači će na raspolaganju imati po sedam prednjih i zadnjih guma, Vozači će po prvi put imati intermediate gume, po tri prednje i zadnje po trci.

Svaki proizvođač može prijaviti tri specifikacije svojih motora tokom sezone. Moto3 motori mogu koristiti samo ulje zvaničnog dobavljača u svim delovima motora, a kao zvanični dobavljač goriva za Moto2 i Moto3 klasu izabrana je kompanija Total/Elf.