Kako pretvoriti Husqvarnu u retro motocikl za blato

Kada biste ga sada videli na ulici, ne biste odmah prepoznali koji je model motocikla u pitanju. Reč je o Husqvarni 510 iz 2005. godine koju je preradio Tony Prust iz Analog Motorcycles-a i nazvao “Double Take”.

Husqvarna-510-2

Tony-eva mušterija, Doug Wheeler, veliki je obožavalac retro enduro motocikala, a najviše ga privlače egzotične marke: Ossa, Maico, Bultaco i, naravno, Husqvarna.

“Nažalost godine su sustigle Doug-a, stoga pokretanje tih starih mašina nije više opcija,” rekao je Tony. ” Video je modernu Husqvarnu, prerađenu u Photoshop-u, koja liči na Husky-a iz 70-ih i poslao mi je.”

Husqvarna-510-3

“Želeo je da krenemo od Honde CRF250X, ali ja nisam želeo da Hondu pretvorim u Husky-a – imam standarde,” rekao je Tony. “Stoga sam nagovorio Doug-a da nađemo polovnu Husqvarnu. Mesec dana kasnije našao sam SM 510R u prilično dobrom stanju.”

Husqvarna-510-4

Za početak, pretvaranje Husqvarne 510 u scrambler zahtevalo je par novih točkova, zbog čega je Tony nazvao Warp 9.

Sledeći trik bio je spuštanje Husky-a kako bi visina odgovarala Doug-u. Umesto jednog ubačena su dva amortizera koji su, kao bonus, doprineli klasičnom izgledu.

Husqvarna-510-5

Ojačan je podram, dok su amortizeri poboljšani zahvaljujući delovima iz Race Tech-a kod kojih su završile i vile koje su skraćene za nekoliko centimetara.

“Doug ne namerava da skače sa mašinom, već da uživa u laganim vožnjama,” objasnio je Tony. “Stoga su stav, ogibljenje i visina na svom mestu.”

Husqvarna-510-6

Bilo je teško odabrati odgovarajući spoljašnji izgled. Odlučio je da pozove Craig-a iz Rodsmith-a kako bi mu pomogao oko retro aluminijumskog rezervoara i oko uklapanja blatobrana.

Napred su morali da naprave mesta kako bi mogli da postane novi rezervoar. “Izazov, ali je ispalo dobro,” rekao je Tony.“

Husqvarna-510-7

Držeći se retro izgleda, Tony je napravio par tablica za brojeve kako bi prekrio fabrički filter vazduha i novi podram, a sedište je odneo kod Alligator Bob-a.

Jednocilindrični motor od 53 KS je bio u redu. Sredili su ga i prefarbali. Izduvni sistem je modifikovani Arrow dva u jedan koji se završava Cone Engineering prigušivačem.

Husqvarna-510-8

Za farbanje motocikla je bio zadužen tim iz Kiel’s Kustoms-a, a srebrni delovi su ispolirani aluminijum. Poseduje okrugli far sa ručno pravljenom zaštitnom rešetkom, kao i Trail Tech Vapor brzinomer.

Analog Motor Goods ‘Revolver’ štop svetlo čini stvari legalnim zajedno sa LED migavcima. Štitnik agregata je iz Flatland Racing-a, a nogostupi iz Warp 9, dok su gume iz Shinko 244.

Husqvarna-510-9

I, u slučaju da ste se pitali, Tony je rekao: “Da, retrovizori rade. Da, prlja se. I, da, zabavno je voziti ga. Takođe je i legalan u potpunosti!”

Husqvarna-510-10