Italijanski dan za pamćenje

Svanulo je tmurno nebo iznad Firence i staze u Muđelu. Intoniranje italijanske himne na kraju sve tri klase rasteralo je oblake i donelo sreću svim italijanskim navijačima na stazi.

Dan je počeo tišinom. Tačnije, 69 sekundi tišine za Kentucky Kida. Svi vozači su se skupili na stazi da još jednom odaju počast nastradalom Nickyju Haydenu koji je prošle nedelje preminuo.

Moto 3

Moto 3 kategorija važi za najneizvesniju klasu u šampionatu. U prilog tome govori činjenica da je Oettl krug pred kraj vodio, ali je završio kao 14. Prvi Italijan današnjeg dana je bio Andrea Migno, vozač italijanskog tima Sky VR46, koji je pobedio u uzbudljivoj završnici moto3 trke. On i Fabio Di Giannantonio su se u poslednjem krugu odvojili od ostatka grupe i do samog kraja vodili žestoku borbu. Novo lice na podijumu je bio Juanfran Guevara koji je bio treći.
Zašto treba voleti moto3? U jednom trenutku za prvo mesto se borilo čak 20 vozača. Najveći gubitnik je verovatno Niccolo Bulega koji je posle odličnog starta, na kraju završio van prvih 10. Ubedljivo vodeći u šampionatu, Joan Mir, trku je završio na 7. mestu ispred najbolje plasiranog novajlije Ayumu Sasakija koji je uspeo da dođe do 8. mesta.

Moto 2

Himna Fratteli D’Italia se po drugi put zaorila stazom Mugello kada se na najviši podijum u Moto2 šampionatu popeo Mattia Passini. Do samog prolaska preko ciljne linije nije bilo 100% sigurno ko će pobediti. Pasini je branio boje domaćeg terena protiv Švajcarca Toma Luthija i Španca Alexa Marqueza. Njih trojica su celu trku vodila borbu za prvu poziciju. Vodeći u šampionatu, Franco Morbidelli, je startovao kao prvi, ali je već u prvoj krivini trke je izgubio pol poziciju a trku završio kao četvrti. Prava drama u prvom krugu je bila iza vodeće grupe kada je Baldassarri pri izletanju „pokupio“ Takakija Nakagamija.

MotoGP

Kad se kaže Mugello svi pomisle na Valentina Rossija. To je njegov teren. Svi se već godinama nadaju da će Rossi konačno ponovo biti pobednik na „žutoj“ stazi. Ove godine su za to bile velike šanse. Rossi je krenuo kao prvi i imao duele sa Vinalesom i Lorenzom, a onda se u priču umešao Andrea Dovizioso.
Andrea Dovizioso je danas heroj Italije. Prvi vozač kom je pošlo za rukom da na italijanskom motoru dođe do pobede u Mugellu. „Ovo je san svakog italijanskog vozača“ rekao je Dovizioso na kraju trke. Italijan na Ducatiju je odvezao savršenu trku. Trka puna uzbuđenja za sve koji vole ovaj sport, vozači su se smenjivali na prve 4 pozcije kao da je u pitanju neka od nižih kategorija. U drugoj polovini trke Dovizioso je svoju prvu poziciju takoreći osigurao, Ducati je leteo na startno ciljnom pravcu, a Dovi je pokazao sigurnost vožnje u krivinama. Borba za drugo mesto je bila napeta, smenjivali su se Rossi, Maverick Vinales i Petrucci. Valentino Rossi iako povređen do samog kraja nije odustajao od borbe za podijum. Svi su se nadali italijanskom podijumu. Te je pokvario vodeći u šampionatu Maverick Vinales, koji je odlično vozio do drugog mesta. Kao treći kroz cilj je prošao Danilo Petrucci, Pramac Ducati je kao i fabrički Ducati bio besprekoran na startno ciljnom pravcu. Alvaro Bautista je završio trku na fenomenalnom petom mestu ispred Marca Marqueza koji je nakon trke bio vidno nezadovoljan. Jorge Lorenzo je imao probleme sa prianjanjem pa je posle vođstva na početku trke pao na 8. mesto. Taman kad smo pomislili da će trka proći bez izletanja (iako su braća Espargaro odustala bez izletanja) Dani Pedrosa je par krugova pred kraj pokosio Cala Crutchlowa i sebe i njega izbacio iz trke.
Maverick Vinales ostaje prvi u šampionatu, i povećao je svoju prednost nad trećeplasiranim Rossijem na 30 bodova. Doviziosu je ova pobeda donela drugo mesto u šampionatu.