Stižemo u Japan. Podsetimo se 2001. godine

Ranije se velika nagrada Japana u motociklizmu vozila na stazi Suzuka, koja je nakon tragične smrti Dajiro Katoa 2003. godine povučena iz kalendara.

No vratimo se u 2001. godinu, kada je sezonu otvarala trka u Japanu. Loris Capirossi imao je najbrže vreme, Shynia Nakano, Max Biaggi i Garry McCoy startovali su iz prvog startnog reda. U to vreme startni red činila su četiri motocikla.

Rimski imperator, kako su zvali Biaggia, znao je da mu je ovo poslednja sezona u kojoj može uzeti titulu u klasi 2T motora do 500ccm. Međutim, Valentino Rossi koji je startovao sa sedme pozicije, a kome je ovo bila druga 500cc sezona, pretio je da postane novi heroj Italije. Maxu to nikako nije odgovaralo. Želeo je titulu po svaku cenu.

Odmah na startu Biaggi je poveo trku, ali već tokom prvog kruga vozači su počeli međusobno da se obilaze, a Imperator da gubi pozicije. Ubrzo Valentino izbija na petu poziciju i nalazi se iza Biaggievih leđa i pokušava da ga obiđe na pravcu, kada dolazi do jednog od najpoznatijih kontakata u MotoGP svetu – Biaggi je sa svog motora ispružio lakat i na taj način izgurao Rossija sa staze.

biaggi-vale

Valentino nije ostao dužan Biaggiu i već u sledećem krugu obišao ga je u krivini. Tokom samog obilaženja Doktor je podigao ruku sa ručke i pokazao srednji prst Rimskom imperatoru. Ovo je još jedan od MotoGP poteza koji će ostati zauvek upamćen.

Na kraju trke mlađani Rossi je bez blama potvrdio kako je Biaggiu zaista pokazao srednji prst, ali da je to uradio jer je potez koji je stariji Italijan izveo bio prepopasan. Kasnije je Rossi u svojoj knjizi objasnio da je Suzuka izgrađena na jako malom prostoru i da je iskorišćen svaki pedalj. Zbog toga je pravac okružen zidovima, a u jednom od tih zidova mogao je da završi da je nakon ovog incidenta pao. Srećom, sve se završilo kako treba.

rossi-srednji

Rossi je pobedio u Japanu i na kraju sezone došao do titule u klasi 500cc 2T i na taj način ušao u istoriju kao poslednji šampion ove klase. Max Biaggi ostaće upamćen kao neko ko nkada nije uspeo da stigne do titule kraljevske klase, a uve mu je bila veoma blizu.

Četrnaest godina kasnije dogodio se incident između Rossija i Marqueza u Maleziji, kada je Rossi podigao koleno, a Marquez nakon tog kontakta doživeo pad.

vale-mm

Poznavaoci MotoGP-a odmah su povukli paralelu sa Suzukom 2001. godine i postavili Rossija na Biaggievo mesto, s tim da je Rossi 2001. godine imao više sreće.

Bilo kako bilo, sigurno je da će se incident u Maleziji prepričavati godinama kasnije, kao što se to upravo dešava sa Japanom, Suzukom i 2001. godinom.