Dovizioso trijumfalan na Silverstonu

Borba za MotoGP titulu dodatno je uzburkana današnjom pobedom Doviziosa, odustajanjem Marqueza i prisustvom obe fabričke Yamahe na podijumu.

Iako je juče, na kvalifikacijama, postavio istorijski rekord staze kao prvi čovek koji je vozio krug na Silvertonu ispod 2 minuta, Marquez se nakon starta našao iza Rossija koji se iz sredine prvog startnog reda raketirao u vođstvo na svom 300. startu u kraljevskoj klasi, napravivši razmak od više od sekunde u prvih par krugova. Marquez je predvodio tesnu grupu u kojoj su ga pratili Crutchlow, Vinales, Lorenzo i Dovizioso.

Dok je Rossi uvećavao vođstvo na skoro 1.3s Dovizioso je obišao Lorenza i nastavio dalje da se probija dok se grupa polako približavala Rossiju. Marquez je izgledao kao da se priprema za agresivnu drugu polovinu trke koju je osujetio beli dim koji je napustio njegov agregat i ostavio ga van staze, bez bodova u ovoj trci.

Duo Dovizioso i Vinales zatim se ustremio na Rossija, koga su obišli tri kruga pre kraja. I Vinales i Rossi pokušali su da stignu Doviziosa, čiji je Ducati bio neuhvatljiv za Yamahe a Rossi je nakratko pokušao i napad na timskog kolegu, no bilo je prekasno. Crutchlow je izbliza ispratio borbe za podijum ali nije uspeo da se u njih umeša a par sekundi iza njega Lorenzo je neprimetno kroz finiš.

Sa ispadanjem Marqueza Dovizioso se vratio na vodeće mesto u šampionatu, kao jedini vozač ove sezone koji je pobedio na četiri trke.

Foto: motogp.com