Kako se dvotaktol vratio u grad

Prošlo je pet godina kako u Beogradu nisu vožene moto trke. Prošlo je i više od petnaest godina kako su najbrojnije 2T klase ugašene, a onda je došao 29. jul i oblak dvotaktola koji se nadvio nad beogradskom Ada Hujom.

Da publike za moto trke ima dokazali smo već početkom jula kada je na Kart Moto centru Ada Huja vožena probna trka izdržljivosti. Mopedima.

Na startu tadašnje trke pojavilo se šesnaest posada koje su želele da izdrže četiri sata neprekidnog trkanja, a do cilja ih je stiglo čak dvanaest ekipa, a oko 1.000 gledalaca uživalo je u neprekidnom nadmetanju takmičara.

Nakon odlične eksperimentalne trke, nije bilo razloga ne nastaviti sa kupom. Osnovan je zvanični sajt www.mec.rs na kome možete pronaći sve informacije o trci. Raspisan je i kalendar od pet trka, prema kom je kup otpočeo 29. jula, a poslednja šestočasovna trka vozi se 21. oktobra.

Malo je reći da je prva trka izazvala veliko interesovanje. Trideset i dve ekipe pojavile su se na startu, a do linije starta došetalo je 29 vozača – Tri ekipe su usled kvarova morale odustati.

Stariji kažu da staza Kart Moto centra Ada Huja nikada nije bila punija. Prema slobodnoj proceni, oko 2.000 gledalaca okupilo se tople subotnje noći da u 23:00 isprati start četvoročasovne trke pune pravih borbi, obilaženja, izletanja i nažalost nerviranja usled kvarova.

Mnogi bi rekli – Ma šta je to, pedeset kubika. Slažemo se, nema tu snage, nema tu brzine, ali ima uzbuđenja. Publika koja se u potocima prvo kolima, a potom kada je parking mesta ponestalo, i peške slivala ka Adi Huji nikako se ne bi složila sa vama. A da je publike bilo, procenite i sami.

Nije ostalo još mnogo do naredne trke. 19. avgusta ponovo se sastajemo, ovog puta u Kuli. Očekuje se ništa manje ekipa i ništa manje uzbuđenja.

Tog 19. avgusta, ako se u ovom malom Vojvođanskom mestu pojavi više od trideset mopeda, kolika je propusna moć staze, gledaćemo i kvalifikacije, a samo najbrži će startovati.

Devojke i momci, zagrejte svoje mašine, uskoro se ponovo viđamo u predstartu, da odmerimo snage naših malih mašina.

foto: Vojislav Vujanić