Motocikl nije luksuz

Inicijativa narodnog poslanika iz Sombora Žike Gojkovića, za smanjenje cena godišnje registracije motocikala, izazvala je polemiku u republičkoj Skupštini.

Poslanik Gojković tražio je od Ministarstva finansija smanjenje registracije i kao objašnjenje naveo da se ovo prevozno sredstvo, usled klimatskih uslova, ne vozi tokom cele godine.

“Za motore između 500 i 700 kubika cena registracije je 170 evra, za one do 1100 kubika je oko 250 evra, a za motore preko te kubikaže registracija iznosi kao za neki luksuzni džip”, kaže Gojković i dodaje da su takve cene nerealno visoke pogotovo što sezona vožnje ne traje duže od šest meseci u kontinuitetu i malo je motocikala na putevima Srbije da bi se kasa punila na ovaj način.

Gojković smatra da za rešenje ovog problema postoje dva načina. Prvi je da država smanji dažbine za pedeset odsto i olakša njihovu registraciju. Ovaj potez napraviće novi podsticaj da se uveze i registruje veća količina motora nego do sada, posebno ako bude odlučeno da se uvede takozvana povlašćena kubikaža do 125 kubika, smatra Gojković.

Drugi način je da cene registracije ostanu kao i do sada, ali da se dozvoli registracija za onoliki broj meseci koliko vlasnik bude želeo da vozi u jednoj kalendarskoj godini.

Ove predloge je prokomentarisao predsednik moto-kluba „Otpisani” Jovan Marjanović. On se slaže da je registracija preskupa i da mora u skorije vreme biti umanjena.

“Motor nije luksuz, već prevozno sredstvo, umanjuje gužvu i lakše je pronaći parking. Potrebno je više edukovati vozače o bezbednosti i prednostima motora, ali i bicikala”, kaže Marjanović, ali dodaje kako nije rešenje da se uvede mesečna registracija. Prema njegovim rečima, sve više motoraša koristi ovo prevozno sredstvo tokom cele godine, jer je saobraćajnih gužvi sve više, a u tom slučaju motor je brži od automobila.

“Ja sam do skoro vozio motor i ako i u januaru bude lepo vreme, ponovo ću voziti. Mnogi bi poklekli pri lepom vremenu i ukoliko motor ne bi bio registrovan, kazne bi bile dosta veće”, kaže Marjanović i zaključuje kako je najbolje rešenje smanjiti cenu registracije motora.

Izvor: moto-berza.com