Dakar 2016 Etapa 5

Drugi deo maratonske etape, ulazak u Boliviju, 4600m nadmorske visine i 641km klasične reli deonice bili su na meniju takmičara na Dakar reliju, u okviru pete etape San Salvador de Jujuy – Uyuni.

dak 16 et5 2

Bezgrešnom navigacijom i odličnom vožnjom Toby Price osvojio je svoju drugu etapu na ovogodišnjem Dakaru. Klasična reli deonicama pogodovala je vozačima KTM-a koji su rasturili “borbeni poredak” Honde i dominirali danom. Pricea je tokom dana pratio debitant Antoine Meo koji je na cilj stigao drugi ali je naknadno dobio kaznu od 5 minuta, što ga je smestilo na 8. mesto. Par sekundi za Meom usledio je Slovak Svitko a odmah za njim Matthias Walkner, čineći da prva Honda, Barreda, stigne tek fizički peti a četvrti po vremenu. Trenutno vodeći u generlnom plasmanu, Paulo Goncalves, na cilj etape stigao je na 12. mestu ali je zadržao vođstvo sa 1’45” nad Svitkom, ondnosno 1’47” nad Priceom.
Heroina Dakara, Laia Sanz, stigla je kao 21. plasirana, 19. u generalnom plasmanu.
Gabor Sagmajster plasirao se na 72. poziciju na etapi, postavši 79. u g.p.

dak 16 et5 3

Nakon dvodelnog maratona pred takmičarima se nalazi najduži specijalni ispit od 542km na kružnoj etapi od Uyunija. Etapa prolazi pored slanih polja Uyunija, koja su prošle godine predstavila veliki izazov za takmičare a mešovita peščano-kamenita podloga specijala može biti posebno teška u slučaju kiše.