Stoner: Markez nije želeo da izađem na stazu

Dvostruki svetski šampion, Kejsi Stoner, na kraju prošle sezone obradovao je mnoge ljubitelje Ducatija povratkom u svoj bivši tim, doduše samo kao probni vozač.

Time je stavio tačku na saradnju s Hondom, a kao glavni razlog je navedena činjenica da tim nije želeo njegove usluge kada se, početkom sezone, povredio Dani Pedrosa, već je izbor pao na manje iskusno rešenje.

Za odnos koji je Honda imala prema njemu krvi je Mark Markez, koji se osećao ugroženo zbog položaja koji je Stoner zadržao nakon povlačenja iz MotoGP-a. Bar tako smatra Australijanac.

Upitan da uporedi ulogu koju sada ima u Ducatiju sa pozicijom u Hondi, Stoner je odgovorio da se uopšte ne mogu porediti.

“U Hondi sam povremeno odrađivao testove. Jednostavno, nisu iskoristili moj potencijal, a mislim da su tome doprineli Markes i ljudi oko njega. Ne znam zašto su imali takav stav, kad sam tu bio da upravo njemu i pomognem.”

“Ipak, Mark je bio prvi vozač i njegova reč se i te kako slušala. Ne zameram nikome zbog toga.”

Nakon Pedrosine povrede, Stoner je javno izrazio želju da se vrati na stazu, ali se Honda odlučila za Hirošija Aojamu.

“Bio sam zbunjen takvom odlukom. Potpredsednik Honde, Šueji Nakomoto se izvinio zbog toga, ali je naglasio da je lično bio za Aojamu. Jasno je bilo da neko nije želeo da se vratim u MotoGP.”

Mnogi su ovakvo rešenje opravdavali činjenicom da od 2012. Stoner nije nastupio u šampionatu, ali Australijanac naglašava da nije bilo razloga za brigu u vezi njegove forme.

“Šta je tu je, tako se dogodilo, ja sam tada ispoštovao odluku Honde, iako se nisam slagao s njom”, zaključio je on.

Izvor: Nikola Lasica/Moto Berza