Dakar 2016 Etapa 6

Na današnjoj kružnoj etapi od 722km takmičari su obišli slana polja Uyunija, koja su prošle godine nekima ostala u gorkom sećanju. Najduži specijal ovogodišnjeg relija od 542km namučio je i najiskusnije takmičare.

dak 16 et6 2

Australijanac Toby Price nastavio je jučerašnjim tempom, dobrano ispred svih ostalih. Na kontrolnoj tački 3 (CP3) imao je više od 2 minuta prednosti da bi na kraju specijala bio minut i 12 sekundi ispred najbrže Honde, trećeplasiranog Goncalvesa, čije se vođstvo u generalnom plasmanu svelo na 35 sekundi. Walkner je tiho pratio Pricea i na cilj specijala stigao kao drugi, postavši treći u generalnom plasmanu.

Ruben Faria, koji je proteklih dana konstantno bio među najbolje plasiranima, pri padu je slomio ručni zglob i morao je da se povuče sa daljeg učešća. Za Joana Barredu i Hondu slana polja Uyunija nikako nisu srećno mesto, ove godine u toku etape imao je problema sa elektrikom motocikla i etapu je uspeo da završi na 110. mestu, što ga je unazadilo na 70. poziciju u generalnom plasmanu, teorijski mu uništivši šanse za osvajanje ovogodišnjeg relija.

Laia Sanz nastavila je da niže dobre rezultate, 16. mestom na današnoj etapi postala je 16. u generalnom plasmanu.
Gabor Sagmajster danas je 64. na etapi, odnosno 66. u g.p.

Sutra se vozi poslednja etapa pre dana odmora, reli se vraća u Argentinu jednom veoma dugom etapom koja će sadržati dosta prelaza preko reka. Očekuje se da će većina takmičara do bivaka stići tek nakon zalaska sunca, a kako je i pred pomoćnim ekipama dug put upitno je ko će stići prvi.