2015 Dakar Etapa 10

891km današnje etape od Calame do Salte vratiće takmičare natrag u Argentinu sa 2/3 relija završenog.
Duge vezne deonice i specijal na velikoj nadmorskoj visini obeležje su današnje etape koja je prvi deo maratonske, što znači da takmičari večeras nemaju podršku svojih timova.
Najviši vrh koji su prešli nalazi ne nadmorskoj visini od 4970m. Iako su trebali da imaju odvojene trase svi takmičari su išli istom.
d15 e09 1
Joan Barreda prekinuo je niz loše sreće odličnom vožnjom i pobedom na etapi. Uprkos tome što više nije opticaju za generalnu pobedu Barreda želi da odnese što više etapnih.
Koliko je muka zadao ekipi KTM-a ne bi bilo iznenađujuće da pređe pod njihovo krilo jer i pored Cominog vođstva u generalnom plasmanu Barreda važi za trenutno najtalentovanijeg reli vozača.
Ništa manje impresivna nije bila ni vožnja Marca Come, koji je drugim mestom povećao svoje vođstvo u generalnom plasmanu za 2 minuta nad Paulom Goncalvesom, petoplasiranim na dašnjoj etapi.
Faria i Price popunili su mesta između Come i Goncalvesa a Price je došao na svega minut razmaka u generlanom plasmanu iza danas osmoplasiranog Quintanille.
Svitko je šestim mestom mestom dodatno učvrstio peto mesto u generalnom plasmanu i ima sat vremena prednosti u odnosu na šestog, Casteua.
d15 e10 2
Prethonda maratonska etapa ostavila je mnogo tragova na takmičarima i motociklima, veliki broj takmičara ispao je u međuvremenu zbog tegoba i tehničkih problema.
Matthias Walkner, mlada nada KTM-a, koji je pokazao odlične rezultate na svom prvom Dakaru, morao je da odustane zbog fizičkih tegoba.
Simon Pavey iz tima SP FiftyOne Racing izjavio je da im motocikli, uprkos svom trudu, izgledaju kao da su 15 godina stari.
Takmičare su u bivaku dočekali oluja i potop.
d15 e10 5