2015 Dakar Etapa 13 Završnica

Da nije gotovo dok se ne stigne do karirane zastave svesni su svi takmičari na Dakaru i stoga se poslednja etapa nikada ne sme uzeti olako iako 393km sa 174km specijala ne zvuče mnogo nakon poslednjih dugih par dana.
Motociklistima je juče bilo dozvoljeno da poslednju veznu deonicu ne voze već da se prebace uz pomoć drugih vozila. Završna etapa išla je od Rosaria do Buenos Airesa, odakle je reli krenuo pre 14 dana.
d15 e13 5
Slovak Ivan Jakeš pobedio je na poslednjoj etapi ovogodišnjeg Dakar relija a sledio ga je zemljak Stefan Svitko za kojim je bio jučerašnji osvajač etape Toby Price, koji je time zaokružio KTM podijum na etapi. Paulo Goncalves stigao je na četvrtom mestu i time zaokružio drugo mesto u generalnom plasmanu, veliki uspeh za HRC tim.
d15 e13 6
Marc Coma petim mestom na etapi pobedio je na ovogodišnjem reliju i po broju pobeda izjednačio se sa svojim velikim rivalom, Cyrilom Despresom, i sada obojica imaju po jednu pobedu manje od legendarnog francuza Stefana Peterhansela. Coma i Despres odneli su poslednjih 10 pobeda sa KTM-om, dominacijom poput Kamaza u kategoriji kamiona. Honda je ove godine bila konstanta pretnja KTM vozačima ali je nedostatak izdrzljivosti agregata bio presudan za pobedu.
d15 e13 1
Stefan Svitko ispunio je svoju želju da završi u top 5 vozača petim mestom u generalnom plasmanu.
Pablo Quintanilla najbolji je novajlija na Dakaru, preuzevši to zvanje od svog zemljaka Andy Haydon iz 1998. godine.
Laia Sanz je devetim mestom u generalnom plasmanu postala najbolje plasirana žena u istoriji relija, potukavši prethodni rekord Christine Martin iz 1981. godine, 10. generalnu poziciju.
Miran Stanovnik završio je ovaj Dakar na 27. mestu, odličan uspeh za dugogodišnjeg učesnika koji je na reliju još od afričkih dana.
Prijatno iznenađenje je i Ondrej Klymciw (startni broj 160) koji je svoj prvi dakar završio na 20. mestu.
d15 e13 4
Simon i LLewellyn Pavey su poslednji takmičari koji su stigli na cilj na današnjoj etapi, na kojoj nije bilo ispadanja. Time je SP-Fiftinyone Racing ispunio svoj višegodišnji cilj.
Povređenima i odustalima želimo brz oporavak i više sreće na sledećem Dakaru i čestitamo završnicima.
Medalje i priznanja su podeljene a takmičari se polako razilaze da bi se sledeće godine ponovo našli na najtežoj trci na svetu.
d15 e13 3
d15 e13 2