2015 Dakar Etapa 1

Prvi dan ovogodišnjeg Dakara, etapu od Buenos Airesa do Villa Carlos Paza, obeležile su različite rute za kategorije, pa su vozači motocikala i kvadova bili delimično odvojeni od automobila i kamiona.
Iako dugačka tehnički je slična motocross stazama pa se većina vozača osetila kao kod kuće. Iako je specijal bio dugačak svega 175km takmičari nisu štedeli svoje mašine, uprokos tome što je sama etapa bila dugačka 838km.
d15 e01 3
Prvi je na cilj stigao britanac Sem Sanderlend iz KTM-a a pet sekundi iza njega u generalnom plasmanu završio je Paulo Gonkalves iz Honde.
Najveći pretedent na titulu, Mark Koma, završio je minut i 12 sekundi iza Sanderlenda i moraće pažljivo da motri na Joana Baredu iz Honde, koji se nalazi svega 29 sekundi iza njega.
Izenađenje dana je peto mesto Alana Duklosa na Šerku.
d15 e01 1
Miran Stanovnik iz Slovenije stigao je na 34. mestu, sa kog je i startovao a Gabor Sagmajster iz Subotice stigao je na 62. mestu, krenuvši sa 64. mesta.
Sagmajster je imao manjih problema sa motociklom, čak vozivši poslednjih 10km specijala bez zadnje kočnice, ali se na 800. km etape našao sa svojim mehaničarem i otklonio kvarove.
d15 e01 sag
Na žalost, tokom prve etape Holanđanin Humphrey Senn Van Basel izgubio je kontrolu nad svoim KTM-om i u bivak je prebačen sa: “traumatskim povredama mozga”.
d15 e01 4