Dakar 2016 Etapa 11

I današnja etapa, La Rioja – San Juan, skraćena je na CP2 (243km od 431km) zbog visokih temperatura, naravno ne pre nego što je deo takmičara već nastavio specijal. Onima koji su završili celu trasu računata su postignuta vremena, dok su ostali takmičari dobili virtuelna, propustivši najteži deo specijala začinjenog svim mogućim varjantama peska.

dak 16 et11 2

Vodeći vozači tokom celog dana menjali su pozicije, Toby Price vodio je veći deo dana da bi na kraju završio 18 sekundi iza Antoine Mea, koji se tokom dana nadmetao sa Quintanillom, danas trećeplasiranim i primoranim da pred kraj etape popusti tempo zbog problema sa kočnicama. Meo je tako od Quintanille preuzeo treće mesto u g.p. i približio se na 8 minuta razlike Svitku, koji je danas etapu završio na 7. mestu sa 12’29” zaostatka za Meom, stvarajući Priceu vođstvo od 35 minuta.

dak 16 et11 3

Za vozače Honde današnji dan nije protekao dobro i pohod “crvene armije” potpuno je obustavljen, Paulo Goncalves prvo se izgubio a nedugo zatim je i pao i povredio, zbog čega je bio primoran da odustane od daljeg učešća. Kevin Benavides je nakon CP3 jedno vreme vozio u kontra pravcu i nakon povratka na ispravan našao se iza dve Yamahe, Helder Rodriguesa i Adrien Van Beverena, koji su etapu završili na četvrtom i petom mestu, najbolji uspeh za Yamahu na ovogodišnjem reliju do sada.

Gabor Sagmajster na jučerašnjoj etapi slomio je desnu šaku. Uprkos tome završio je etapu i nastavio takmičenje. Obustava današnje etape zatekla ga je upravo na CP2, odakle je direktno sproveden u bivak, izbegavši teži deo specijala i dobivši više preko potrebnog vremena za odmor.

dak 16 et11 4

Za pretposlednji dan reli se vraća u planinske predele sa 481km specijala po uskim stazama i bujnom vegetacijom.

Etapa 11 vožena je na 30. godišnjicu smrti začetnika Dakar relija, Thierry Sabina. Sabine se 1977. godine izgubio u pustinji Tenere tokom Abidjan-Nice trke i u decembru iste godine pokrenuo je amatersko takmičenje od Pariza do Dakara, posvetivši ostatak svog života tom takmičenju.

thierry sabine