Dakar 2016 Etapa 12

Današnjih 931km na etapi San Juan – Villa Carlos Paz doveli su takmičare do poslednje deonice ovogodišnjeg Dakara kroz uske planinske deonice nalik onima na evropskim relijima. Staze su bile suviše uske za kamione pa su motociklisti imali jednu brigu manje iza sebe.

dak 16 et12 2

Toby Price uživao je u danu bez problema na putu ka cilju, prativši tempo ostalih veći deo dana pre nego što je dodao gas i na cilj stigao drugi, 4’32” iza Heldera Rodriguesa na Yamahi, koji je japanskom proizvođaču doneo preko potrebnu pobedu, nakon napornog dana trkanja. Rodrigues je naknadno dobio 3 minuta kazne ali je ostao na prvom mestu etape i postao petu u g.p. Kevin Benavides pratio je tempo Quintanille, koji je bio vodeći veći deo dana, a zatim nastavio za Rodriguesom, da bi na cilj stigao treći i sada se u g.p. nalazi svega 4 minuta iza Quintanille, koji je na cilj stigao šesti, iza Van Beverena iz Yamahe.

Svitko je etapu prošao lagano, osiguravši dodatno svoje drugo mesto u g.p. četvrtim mestom na etapi. Antoine Meo izvukao je kratku slamku u fabričkom timu dobivši zadatak da prati Toby Pricea. Sve je išlo dobro dok Meo nije pao 50km pre kraja specijala, povredivši ruku i teže oštetivši motocikl, što ga je koštalo 38 minuta zaostatka za pobednikom. Meov pad vratio je Quintanillu, i Hisqvarnu, na treće mesto u g.p.

Zanimljiva situacija dogodila se Alain Duclosu, fabriškom vozaču Sherca, naime posle manjeg pada raskomotio se da bi popravio motocikl. Nakon završetka radova spakovao je alat i obukao opremu samo da bi otkrio da mu kacige nema nigde. Kako se bez kacige ne može takmičiti Duclos se dao u potragu, nakon koje je etapu završio na 55. mestu.

Gabor Sagmajster je uprkos slomljenoj desnoj šaci današnju etapu završio na 73. mestu, dok je njegov timski kolega Emanuel Gyenes iz Rumunije završio na odličnoj 11. poziciji.

dak 16 et12 3

Poslednja deonica od 699km sa kraćim specijalom neće dopustiti takmičarima da se opuste na putu do cilja ovogodišnjeg relija jer pred njima leže brze i opasne peščane i kamenite donice gde svaka greška može značiti povredu i prevremen kraj takmičenja.