Dakar 2016 Etapa 13

180km specijalnog ispita i 518kmveznih deonica razdvajali su danas takmičare od završnog podijuma u Rosariu. Mesta za opuštanje nije bilo jer se specijal zastojao od brzih i krivudavih peščanih i kamenitih staza na kojima se svaka greška bolno plaća. Obrnut start, gde najsporiji kreću prvi, dodatno je začinio etapu.

dak 16 et13 2

Četvrtim mestom na etapi Toby Price dovezao se do svoje prve titule na Dakaru. 29-ogodišnjak pri je Australijanac koji se okitio titulom šampiona Dakara, popunivši rupu nastalu u KTM timu odlaskom Marca Come. 15. titula za redom veliki je razlog za slavlje u KTM kampu. Stefan Svitko mudro je pratio Pricea na današnjoj etapi da bi završio za njim i došao do svoj prvog podijuma. Slovak, peti prošle godine, na privatnom KTM ostvario je svoj cilj, završnicu u top 3. Pablo Quintanilla pobedom na poslednjoj etapi osigurao je treće mesto u generalnom plasmanu, prvi uspeh za novi Husqvarna tim i najveći lični.

dak 16 et13 3

Kevin Benavides reli je završio na četvrtom mesto kao najbolje plasirana Honda. Nakon ispadanja veterana, Barrede i Goncalvesa, na debitantu je ostalo da sačuva čast “crvene armije”. Hondu prati Yamaha, u rukama iskusnog Heldera Rodriguesa, koji je zajedno sa debitantom Adrien Van Beverenom (šestim), dovezao nov i slabo testiran motocikl veoma blizu pobedničkog postolja. Sedma generalna pozicija pripala je još jednom debitantu, Antoine Meu, koji je postao gubitnik dana kada mu je dodljene zadatak pratnje Pricea, pri kome je i pao, izgubivši teško stečeno treće mesto u g.p. ali sve to ne baca sumnju da je pred Francuzom svetla budućnost u fabričkom KTM timu.

Najbrža dama, heroina ovogodišnjeg relija, Laia Sanz, završila je reli na 15. mestu, posle tehničkih problema i par dana borbe sa teškom prehladom. Druga dama u reliju, Rosa Romero, supruga Nanija Rome, na cilj je stigla kao 67. plasirana, bez kaznenih minuta.

dak 16 et13 4

Gabor Sagmajster zavrpio je svoj šeti Dakar, od osam započetih. Uprkos slomljenoj desnoj šaci sa kojom je vozio poslednjih dana Sagmajster je uspeo da na cilj stigne kao 62. plasirani takmičar, od 84 motocikla koji su stigli na cilj.

Jurgen van den Goorbergh osvajao je pol-pozicije u MotoGP i trke u WSBK ali kaže da ti uspesi ne mogu da se porede sa trijumfom u malles-moto kategoriji. Kao takmičar bez ikakve pomoći uspeo je stigne na cilj na 31. generalnoj poziciji.

dak 16 et13 5