PRAËM SP3 : Najekskluzivnija Honda RC51 na svetu

Uvek je interesantno kada se sportski motocikl pretvori u custom mašinu, ali ovo nije običan sportski motocikl. U pitanju je Honda RC51, isti projektil kojim je Colin Edwards pilotirao do pobede na 2000 World Superbike šampionatu.

Hondin V-2 je uvek bio atraktivan, ali ova radikalna reinterpretacija, iza koje stoje braća Sylvain i Florent Berneron, nenadmašiva je.

PRAËM SP3-2

PRAËM je više od radionice ili kolekcije alata i strugova. PRAËM je neodoljiva filozofija braće Berneron.
Sve počinje sa odabirom motocikala koji su cenjeni zbog svog trkačkog pedigrea. Motocikl se onda analizira i unapređuje do najsitnijeg detalja, kako estetski, tako i tehnički.

PRAËM SP3-3

Sylvain je bivši BMW Motorrad dizajner koji je magistrirao dizajn, a njegov brat Florent je aeronautički mehaničar i radi na prototipima.

PRAËM SP3-4

Uprkos pedigreu Honde RC51(znanom kao RVT1000R u Americi i VTR1000 u Evropi i Australiji), braća su primetila nekoliko mana čak i u trkačkoj verziji iz 2002.

Kočnice i ogibljenje nisu bili srazmerni, a rezervoar je prevelik i utiče na pregrevanje.

PRAËM SP3-5

PRAËM je ostavio dobre stvari na svom mestu i unapredio sve ostalo. Uostalom, tehnologija je dosta napredovala nakon što je RC51 izašao iz fabrike.

Na Hondu su, za početak, stavljene Brembo kočnice opremljene Sicom karbonsko-keramičkim diskovima.

Öhlins je obezbedio ogibljenje, a Rotobox-ovi karbonski točkovi su opremljeni Pirelli Diablo Supercorsa SC2 superbike gumama.

PRAËM SP3-6

Agregat je obnovljen i opremljen titanijumskim ventilima i novim usisom.

Mašina sada proizvodi 165 konjsih snaga i 125Nm obrtnog momenta. Novi izduvni sistem proizvodi tonove koji su vredni pogleda.

PRAËM SP3-7

Nova školjka motocikla je ručno izrađena od aluminijuma i nerđajućeg čelika.

“Svaka podloga je posebno tretirana u zavisnosti od njene upotrebe,” rekao je Sylvain. “Svi mehanički i strukturni elementi su zacrnjeni. Brušeni aluminijum i nerđajući čelik definišu ergonomske i aerodinamične površine. Obojeni delovi su ukrasne karakteristike.”

PRAËM SP3-8

Kokpit, rep i prednji blatobran su napravljeni od žičane mreže, a inspiraciju su dobili od korejskog umetnika iz Bruklina, Seung Mo Park-a koji pravi skulpture.

PRAËM je tu dodao i funkcionalost, gustina žica omogućava direktan dovod vazduha u slučaju da je potrebno.

PRAËM SP3-9

Aluminijumski rezervoar je dizajniran tako da daje više prostora prednjem cilindru. Bočni paneli i spojler agregata su takođe od aluminijuma.

Ispod oklopa se nalazi isti ram kao na HRC mašinama dizajniran da izdrži surovost trkačke sezone, a aluminijumski podram je zamenjen.

PRAËM SP3-10

Sedište je prekriveno Alacantra materijalom. U kokpitu se nalazi veoma unikatan dodatak – Tag Hauer sat koji stoji u svom kućištu na vrhu rezervoara.

PRAËM SP3-11

“U istroji postoji snažna povezanost između sveta proizvodnje satova, nautičkih, aeronautikih i automobilskih industrija,” rekao je Sylvain. “Ali se to nekako nikada nije desilo sa motociklima.”

“Prestižni brend, Tag Hauer, se stoga udružio sa PRAËM-om i pustio nas da ugradimo Monaco Calibre 11.”

PRAËM SP3-12

PRAËM je preimenovao svog RC51 u “SP3”, ali ga je stavio u grand tourer umesto superbike kategoriju. “Cilj nije da napravimo trkački motocikl ili komforni tourer, nego vozilo koje može da živi između ta dva sveta,” izjavio je Sylvain.

PRAËM SP3-13

“U automobilskoj industriji bi mogao da bude Aston Martin DB9 – brz i snažan, ali takođe vanvremenski i elegantan.”

PRAËM SP3 će biti prodat na Bonhams aukciji u Parizu, 4. februara ove godine.

PRAËM SP3-14

Specifikacije:

Agregat 1000ccm 90° V-2 / DOHC / 4 ventila po cilindru
Težina 180Kg
Rezervoar 12 litara
Ogibljenje ÖLHINS FGR300 i TTX36
Kočnice BREMBO CNC 484/108 i CNC 84
Gume PIRELLI Superbike SC2

PRAËM | Facebook | Instagram | Fotografija : William Crozes i Patrick Van Robaeys