Dakar 2016 Etapa 7

Povratak u Argentinu i poslednjih 817km pre dana odmora na etapi Uyuni – Salta nisu prošli glatko po takmičare. Do vremena kada su takmičari stigli do početka drugog dela specijala teško nevreme je besnelo nad Argentinom, bujice su odnele delove puta a ledenice su ponovo obasipale površinu. 30-ak takmičara već je započelo deonicu kada je odlučeno da se ostatak etape otkaže i da se motociklisti organizovano sprovedu do Salte.

dak 16 et7 2

Nakon što je juče preuzeo treće mesto u generalnom plasmanu od povređenog kolege Rubena Farie, Matthias Walkner na početku današnje etape pri težem padu slomio je butnu kost. Prvi mu je u pomoć pritekao Paulo Goncalves, koji je sa njim proveo preko 10 minuta, sve do dolaska ekipe pomoći. Organizatori su Goncalvesu nadoknadili vreme tako da je etapu završio na trećem mestu, povećavši svoje vođstvo u generlanom plasmanu nad Priceom, koji je završio kao petoplasirani.

Zvezda dana bio je debitant Antoine Meo, petostruki svetski enduro šampion, koji je došao do prve etapne pobede na Dakaru. Odlučivši da ne ponavlja jučerašnje navigacione greške danas je postavio tempo koji niko nije mogao da prati, postavši time šesti u generalnom plasmanu, svega 5 sekundi iza danas drugoplasiranog Kevina Benavidesa. Benavides i Paulo Goncalves bili su najbliži Meu, sa skoro 2 minuta zaostatka. Iznenađujuće četvrto mesto zauzeo je pratilac Joana Barrede, Michael Metge iz Francuske. U stopu za njim stigao je Toby Price, ne uspevši da smanji jaz u generalnom plasmanu.

Treće mesto u generlanom plasmanu i dalje je u rukama KTM-a, ovog puta Stefana Svitka, koji je etapu završio kao deveti. Sa skoro 6 minuta zaostatka za Priceom i skoro 10 minuta prednosti nad Quintanillaom ne može se reći da je osiguran na toj poziciji a kako je reli tek na polovini lov na titulu je i dalje otvoren.

Sutra je pred takmičarima dan odmora u istorijskom trgovačkom gradu Salta, koji će svima pružiti preko potrebno vreme za odmor, popravku vozila i oporavak od manjih povreda, kao i za prikupljanje snage pred nove izazove koje su organizatori spremili za takmičare a za koje se tvrdi da če biti najteži do sad.