Dakar 2016 Etapa 8

Na današnjoj, osmoj, etapi relija na deonici Salta – Belen takmičari su se prvi put našli u peščanim dinama i u situaciji da je nemoguće pronaći put bez dobrog navigiranja. 394km specijala i 373km veznih deonica postavili su pred takmičare nove izazove.

dak 16 et8 2

Toby Price odlučno ide stopama Marca Come u KTM-u, briljantnom vožnjom i navigacijom došao je do još jedne etapne pobede i vođstva u generalnom plasmanu. Na kontrolnoj tački 1 (CP1) bio je svega 53 sekunde iza vodećeg Goncalvesa, pre ulaska u navigacijski teži deo. U daljem toku specijala vodeći vozač Honde pri padu oštetio je navigacione instrumente usled čega nije mogao ni da prati tempo Pricea, koji je završio etapu 5’17” ispred njega. Price sada ima vođstvo od 2’05” nad Goncalvesom u generalnom plasmanu.

Pablo Quintanilla na Husqvarni zaokružio je pobedničko postolje etape a četvrtim mestom Stefan Svitko zadržao je treću poziciju u generalnom plasmanu, prati ga Quintanilla.
Antoine Meo, kao pobednik prethodne etape, otvarao je današnju etapu a zbog manjka iskustva u navigaciji u jednom trenutku bio je potpuno izgubljen u dinama. Srećom brzo je uspeo da se snađe i nastavi pravim putem, završivši etapu 11 minuta za vodećim.
Gabor Sagmajster 60. je u generalnom plasmanu nakon 65. mesta na etapi.

dak 16 et8 3

Pred takmičarima je sutra prvi deo nove maratonske etape, sa 285km specijala koji će ići po potpunom bespuću, kroz dine i isušena rečna korita, sa akcentom na otežanoj navigaciji, a kao najveća prepreka takmičarima se najavljuje izuzetno visoka temperatura.