Dakar 2016 Etapa 9

Prvi deo nove maratonske etape Belen – Fiambala, kroz potpuna bespuća dina i vadija (isušenih rečnih korita), ispostavio se kao prevelik zalogaj za takmičare i skraćen je, prvobitno na kontrolnoj tački 2 (CP2) a zatim na CP1 ali ne pre nego što je grupa takmičara završila kompletan specijal dug 285km. Do ovog trenutka i dalje nije doneta konačna odluka kako će se obračunati vremena.

dak 16 et9 2

Australijanac Toby Price na KTM-u još jednom se pokazao kao vrstan navigator kome zadatak koji se obično izbegava, ‘krčenje’ puta, ni malo ne pada teško. Nenadmašnom vožnjom Price je danas ostavio svu konkurenciju u prašini. Kroz CP1 proleteo je sa preko 3 minuta pradnosti nad Goncalvesom, a jedini ga je pratio Svitko. Goncalves je potom izbušio hladnjak pri kontaktu sa granom i sporijim tempom stigao do CP2 gde je pokušavao da osposobi svoju Hondu za ostatak specijalnog ispita. Kroz CP2 Pricea su pratili Benavides (Honda) sa 7 minuta zaostatka i Svitko (KTM), 10 minuta za vodećim. Dok su nastavljali svoj pohod ka cilju organizatori su odlučili da zaustave etapu zbog previsokih temperatura, usijanog peska i previše premorenih takmičara koji nisu bili u mogućnosti da završe etapu i bezbedno stignu u bivak.

dak 16 et9 4

Ipak, kroz cilj je Price prošao 14’40” ispred Svitka i 16’27” ispred Quintanille (Husqvarna), dok je Benavides stigao tek nakon 30 min, na devetom mestu, usled mehaničkih problema. Goncalves nije ni stigao do cilja etape i vraćanje na vremena sa CP1 njemu najviše pogoduje jer ga vraća u nadmetanje za titulu. Sreća se na ovom Dakaru definitivno osmehnula Goncalvesu jer je i na prologu imao problema sa motociklom i ne bi završio prvu etapu da ona nije otkazana.

Među takmičarima revoltiranim odlukom organizatora je i najbrža dama, Laia Sanz, koja je svoj stav jasno iznela pri dolasku u kamp – “Konačno smo videli pravu etapu Dakara. Dakar ovakav i treba da bude i ne razumem zašto su organizatori skratili Specijalni ispit 9. Dakar je od uvek bio težak i ne vidim zašto bismo sada spuštali lestvicu kako bi svi stigli na vreme.”

Gabor Sagmajster bezbedno je stigao do bivaka, po trenutnom računanju na 61. mestu.

Pred takmičarima je sada zadatak da samostalno servisiraju i oprave svoje motocikle a pred organizatorima težak zadatak donošenja konačne odluke o računanju vremena, prema poslednjim informacijama takmičarima koji su stigli na cilj računaće se postignuto vreme a onima koji su dosegli CP2 računaće se to vreme.

dak 16 et9 3

Današnji stres svakako neće pomoći takmičarima na sutrašnjoj etapi od 561km u kojoj će se naći najduži deo sa dinama u zajedničkoj itoriji Dakara i Fiambale uz koji se kreće i posebnim startnim poretkom, naime 10 najbržih motocikala, 10 najbržih automobila i 5 najbržih kamiona krenuće istovremeno, zajedno, ispred ostalih.