Dakar 2016 Etapa 10

Drugi deo maratonske etape, na relaciji Fiambala – La Rioja, prošao je kroz 278km dina i bespuća regije Fiambala pre izlaska na veznu deonicu od 283km. Start je kasnio jer su prelazi preko nekih reka postali nemogući usled obilnih padavina, a specijal je blagovremeno zaustavljen na CP5, iz istog razloga. Nakon jučerašnje konfuzije danas su sva obaveštenja blagovremeno stigla do takmičara.

dak 16 et10 2

Stefan Svitko iz Slovačke je na privatnom KTM-u, na svom sedmom Dakaru, došao do svoje prve etape. Prateći Toby Pricea, koji je maestralno otvarao etapu, Slovak je nakon CP1 dodao gas i nakon više od 4 sata trkanja završio 2’54” ispred Benavidesa, koji mu se mudro priključio, i 5’47” ispred Pricea. Price je trenutno u vođstvu u g.p. za 23’12” ispred Svitka i sa 24’15” prednosti nad Goncalvesom, koji je etapu završio kao četvrti. Goncalves je, kao i svi ostali takmičari koji nisu prošli CP2, jučerašnji dan završio virtuelno i dodeljeno mu je završno vreme od 3 h 58’54”, 31’56” za pobednikom.

Kako Goncalvesov motocikl nije ni bio u stanju da završi etapu za njega je to pobeda sama po sebi. Michael Metge žrtvovao je svoj motocikl da bi se Goncalvesov popravio za današnju etapu.
Laia Sanz etapu je završila na 40. mestu, nakon preko 100km muka sa hladnjakom i temperaturom motora, usled čega je morala spusti tempo i često staje i doliva vodu.

dak 16 et10 3

Teren sutrašnje 712km duge etape obeležiće pesak u svim oblicima, pogotovo feš-feš, i duge prave deonice, pogodne za pravljenje većeg razmaka među konkurencijum.