Africa Eco Race deseti put stigao je u Dakar!

14. januara jedini pravi Afrički reli stigao je na svoje odredište, jezero Lac Rose u Dakaru u Senegalu. Krenuvši 31. decembra iz Monaka takmičari su do cilja prešli preko 6000 kilometara kroz bespuća Afrike, u 12 etapa kroz Maroko, Mauritaniju i Senegal.

Pre 10 godina tri istinska zaljubljenika u Afriku i reli izazove, Jean Louis Schlesser, Hubert Auriol i Rene Metge, odazvali su se zovu pustinje i pokrenuli Africa Eco Race. Prvi karavan brojao je 100 vozila i 300 ljudi, a tokom decenije narastao je na 250 vozila i 600 ljudi. Brojni takmičari sa južnoameričkog Dakar Relija prešli su u Afriku, uživajući u izvornom duhu relija.
Zamisao Thierry Sabinea, da reli sem izazova za takmičare treba i da pomogne sredine kroz koje se kreće, u potpunosti je ispraćena i Africa Eco Race sve godine, samostalno i sa partnerima, pomaže izgradnju i napredak ruralnih i ugroženih mesta, obnovu i rad škola, ambulanti…

Poslednjeg dana takmičare je od podijuma razdvajalo 230km vezne deonice i 22km specijala na obalama Lac Rose (Roze jezera) a završnoj kapiji radovali su se svi. Uz završnički šampanjac i prigodnu paradu takmičari su mogli da se opuste po prvi put posle dve duge nedelje, a neki su već kovali planove za naredno izadnje relija.

Pobednici po kategorijama su:

Motocikli:
1. Paolo Ceci n°101 (ITA)
2. Luis Miguel Anjos Oliveira n°114 (POR)
3. Rui Oliveira n°115 (POR)

Automobili:
1. Mathieu Serradori / Fabian Lurquin n°202 (FRA)
2. Vladimir Vasilyev / Konstantin Zhiltsov n°201 (RUS)
3. Pascal Thomasse / Pascal Larroque n°206 (FRA)

Kamioni:
1. Gerard De Rooy / Darek Rodewald / Moi Torrellardona n°400 (NDL)
2. Tomas Tomecek n°401 (CZE)
3. Johannes Van De Laar / Ben Van De Laar / Adolphus Huijgens n°406 (NDL)

Foto: www.africarace.com