Dakar 2016 Etapa 3

Loši vremenski uslovi nastavljaju da prate ovogodišnji Dakar reli. Poput jučerašnje i današnja etapa, Termas de Rio Hondo – San Salvador de Jujuy, je skraćena, počevši od planirane kontrolne tačke 1 (CP1), 112.91km od planiranog starta specijala, dok je ostatak etape ostao neizmenjen.

dak 16 et3 1

Predviđanja da će današnja etapa pogodovati brzim vozačima u potpunosti su se obistinila briljatnom etapnom pobedom Joana Berrede (Španija) u pratnji timskih kolega Kevina Benavidesa (Argentina) i Paula Goncalvesa (Portugal) iz Honde. Barredi je ovo 14. etapna pobeda na Dakaru u karijeri a njome je izbio na vodeće mesto u generalnom plasmanu.

Jučerašnji pobednik Toby Price na KTM-u i juče drugoplasirani Ruben Faria na Husqvarni od početka etape nisu mogli da prate tempo “crvene armije” i tokom dana su sve više zaostajali za vodećima. Price je na cilj stigao na 10. mestu i izgubio više od 5 minuta u generalnom plasmanu. Faria je prošao još gore, stigavši 6 minuta za Barredom i pavši na osmo mesto u generalnom plasmanu.

Obraz KTM-a sačuvao je debitant, Francuz Antoine Meo, petostruki svetski enduro šampion, odličnom vožnjom koja ga je dovela na četvrto mesto na etapi i podigla na 13. u generalnom plasmanu. Meo je na cilj stigao sekund iza Goncalvesa a par sekundi za njim stigao je Slovak Svitko, takođe na KTM-u. Svitko se u generalnom plasmanu nalazi na drugom mestu, 14 sekundi za Barredom.

dak 16 et3 2

Gabor Sagmajster na cilj etape stigao je na 80. mestu i u generalnom plasmanu nalazi se na 85. poziciji.

Takmičare sutra očekuje teška deonica koja je uz to i Maratonska, što znači da će svi takmičari biti poput onih iz Malle Moto kategorije, bez pomoći mehaničara i ostalog osoblja. Prosečna nadmorska visina etape iznosi 3500m, sa naizmeničnim kamenitim i peščanim deonicama. Motocikliste čeka 200km vezne deonice i 429km specijala.