Dakar 2016 Etapa 4

Danas je vožena prva maratonska i ujedno prva deonica u punoj dužini na ovogodišnjem Dakaru. Kružnu etapu San Salvador de Jujuy – San Salvador de Jujuy od ukupno 629km na prosečnoj nadmorskoj visini od 3500m i teškim kamenitim i peščanim deonicama ni malo ne olakšava činjenica da za sve takmičare nema pomoći mehaničara, u duhu maratona.

dak 16 et4 2

Joan Barreda drugi dan za redom je najbrži na specijalu i drugi dan za redom gubi osvojeno mesto zbog kazni za prebrzu vožnju na veznim deonicama. Nakon što je juče dobio kaznu od 1 minut koja ga je koštala i etapne pobede i vođstva u generalnom plasmanu. Stoga je na današnjem specijalu dodatno pojačao tempo do mere da je jedini ko je uspevao da ga prati njegov timski kolega Paulo Goncalves. No zbog ponovnog prekoračenja brzine Barreda je kažnjen sa dodatnih 5 minuta vremena, što ga je postavilo na četvrto mesto na etapi i treće u generalnom plasmanu, u oba slučaja iza timskog kolege Kevina Benavidesa. Goncalves je profitirao na nesmotrenosti Barrede, postavši pobednik etape i vodeći u generalnom plasmanu. Ruben Faria na Husqvarni sprečio je da Hondin trilig ponovo okupira ceo podijum drugim mestom na etapi, što ga je dovelo na peto mesto u genelnom plasmanu, iza Stefana Svitka na KTM-u koji je etapu završio na 12. poziciji.

Laia Sanz završila je etapu na 53. mestu nakon što je pronašla Francuza Pierre Reneta, vozača fabričke Husqvarne sa brojem 51, bez svesti. Pomogavši Renetu da povrati svest sačekala je sa njim 38 minuta da bude evakuisan a potom je nastavila vožnju, stigavši kao 38. u generalnom plasmanu. Renetu su dijagnostikovane lakše povrede ali mu je zbog povreda glave zabranjeno dalje takmičenje.
Gabor Sagmajster etapu je završio na 82. poziciji a u generalnom plasmanu nalazi se na 77. mestu sa 3 kaznena minuta.

dak 16 et4 2

Takmičare sutra čeka drugi deo maratonske etape i ulazak u Boliviju. Pored glavobolje oko servisa motocikala i posebno zamene guma takmičari će se boriti i za dah jer je najviša tačka specijala na 4600m nadmorske visine. Akcenat sutrašnje etape biće na brzini i navigaciji, raj za iskusne reliste i dobre navigatore.