2016 MotoGP Qatar

Jorge Lorenzo, vozač fabričkog Movistar Yamaha MotoGP tima, otvorio je novu MotoGP sezonu pobedom na prvoj trci u Qataru.

Lorenzo je iskoristio pol poziciju ali ga je nakon nekoliko krugova obišao Ducatijev dvojac, koristeći nadmoć Ducatija na pravcu. Lorenzo se tako našao ispred Rossija, za kojim je bio Marquez, dok su Pedrosa i Vinales pokušavali da ih stignu. U šestom krugu Marquez je sa unutrašnje strane obišao Rossija, koga to nije usporilo dovoljno da ga Pedrosa sustigne. U istom krugu Dovizioso je počeo da napada Iannonea, koji je uspešno odbranio od prvog napada ali je pao pri drugom, u krivini broj 13. Odmah nakon njega, u krivini 4, pao je i Cal Crutchlow. Padovi su srećom prošli bez povreda.

Nakon pada Iannonea, Lorenzo je počeo da stiže i pritiska Doviziosoa da bi ga obišao u devetom krugu i ostvario dovoljno prednosti da ga Ducati ne stigne na pravcu. U produžetku trke Lorenzo i Dovizioso postavljali su redom najbrže krugove, kojima Marquez i Rossi nisu mogli da pariraju. Pet krugova pre kraja Marquez je uspeo da sustigne Doviziosa, obišavši ga četiri kruga pre kraja i nastavivši da juriša ka Lorenzu. Međutim, ubrzo se ponovo našao u društvu Doviziosoa i Rossija. U prvoj krivini poslednjeg kruga Dovizioso se vratio na drugu poziciju, koju je Marquez neuspešno pokušao da preotme u poslednjoj krivini, završivši treći, 0.1 sekundu ispred Rossija.

Petoplasirani, Dani Pedrosa, na cilj je stigao celih 13s iza Rossija, ispred Mavericka Vinalesa na Suzukiju i Pola Espargara na satelitskoj Yamahi.
Loris Baz (Avintia Racing) i Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) takođe su pali tokom trke, bez povreda.
Najbrži krug trke ostvario je Lorenzo u 20. krugu sa vremenom 1’54,927.

lorenzo qatar 16 1