Prva pobeda za Crutchlowa

Britanac Cal Crutchlow, poznat po velikom broju padova u trkama iza nas, uspeo je da zabeleži prvu MotoGP pobedu u karijeri. U kišnom Brnu Crutchlow je do pobede došao zahvaljujući pametnoj odluci prilikom odabira guma.

Trka je krenula pomalo čudno i sve je delovalo kao da će ovo biti još jedan debakl za Yamahu i još jedan veliki uspeh za Ducati, međutim stvari su se do kraja znatno izmenjale.

Andrea Dovzioso, Andrea Iannone i Hector Barbera vodili su borbu za prvo mesto, dok su se Rossi i Lorenzo nalazili na pozicijama 12 i 14. Marc Marquez konstantno se vrteo oko pete pozicije. Već nakon nekoliko krugova Dovizioso na stazi ostaje s pokvarenim motorom. Nakon zamene istog u garaži Dovi se ipak nije trkao, te je sredinom trke napustio stazu.

Petnaest krugova do kraja, Valentino Rossi kreće da smanjuje vreme za prvoplasiranim Iannoneom. Iz kruga u krug padale su cele sekunde, a ono što je prošlo gotovo neprimetno je Cal Crutchlow. Britanac koji se na početku borio s Rossijem za 11. poziciju odjednom je upao u borbu za prvu poziciju sa Iannoneom. Iz duela je izašao kao pobednik dok su ostali samo gubili pozicije.

Do kraja trke Valentino Rossi stigao je do druge pozicije i time nadmašio Marca Marqueza, koji je u završnici trke stigao do treće pozicije, ali je to bio njegov maksimum. Loris Baz napravio je iznenađujuće dobar rezultat plasmanom na poziciju četiri, ispred Barbere, Lavertya i Petruccia. Iannone koji je veći deo trke bio na prvoj poziciji na kraju je kroz cilj prošao kao osmoplasirani. Kasnije se videlo na motociklu da je njegova prednja guma uništena.

Maveric Vinales imao je dobru trku, ali na kraju nije mogao bolje od devete pozicije i plasmana ispred Rabata.

Tragičar trke bio je Jorge Lorenzo koji je u jednom trenutku odlučio da zameni motocikl za onaj sa gumama za suvo, da bi se odmah zatim vratio po kišni motocikl. Na kraju je kroz cilj prošao boreći se sa Rossijem iako je zaostajao ceo jedan krug.

Tajna uspeha Valentina Rossija i Cala Crutchlowa krije se u gumama. LCR i Yamaha su imali dobru taktiku. Shvatili su da se staza neće prosušiti iako je stala kiša, tako da su odabrali tvrđu kišnu komponentu koja bi mogla da izdrži i u relativno suvim uslovima.