Višemilionska prestonica želi zabranu motocikala

U Parizu će 1. jula stupiti na snagu odluka po kojoj će biti zabranjena vožnja svih motocikala napravljenih pre 1999. godine.

Jedna druga prestonica, na suprotoj strani sveta, planira još drastičniju meru.
Naime, glavni grad Vijetnama, Hanoj, želi da do 2025. potpuno zabrani korišćenje dvotočkaša, kako bi smanjio rastuće probleme u saobraćaju i promovisao javni sistem prevoza.
Na ulicama grada, koji prema popisu iz 2015. ima 7,7 miliona stanovnika, ima gotovo 5 miliona motocikala i skutera. Tokom svakog meseca prošle godine, registrovano je između 8.000 i 20.000 novih mašina, a pretpostavlja se da će njihov broj do 2020. porasti na 7 miliona.

U planovima ne stoji o zabrani ili ograničenju korišćenja automobila.
Što se sistema javnog prevoza tiče, u gradi radi 1.000 autobusa, a mesečno se preveze 27 miliona putnika. Vlasti nameravaju da u narednih 14 godina otvore šest novih linija metroa, 18 mostova i 3 brze autobuske linije.
Veliki broj automobila i motocikala na ulicama vijetnamskih gradova, pogotovo onih većih, u mnogome doprinosi visokom stepenu zagađenja, a Hanoj je prema toj klasifikaciji označen kao “nezdrav”.

Da steknete uvid u stanje saobraćaja u vijetnamskim gradovima, dovoljno je da pogledate video snimak iz Ho Ši Mina, nastao u “špicu”:

Izvor: moto-berza.com