Milleru prva MotoGP pobeda

Danas je u Assenu vožena odlična trka, koja je nakon 14 krugova prekinuta, što je uzrokovalo veliki broj padova i poene za vozače koji su pre prekida bili bez poena.

U prvom delu trke videli smo neočekivanu prvu poziciju Yonny Hernandeza koji je pravio veliku prednost u odnosu na Rossija i Doviziosoa. Petrucci je bio četvrti, dok se Marquez borio za poziciju pet. Lorenzo je vozio katastrofalnu trku u kojoj su ga svi vozači obilazili.

Nakon Hernandezovog pada, Dovizioso izbija na čelo, u pratnji Rossija i Petruccija koji je bio sve bliži vodećem dvojcu. U 14. krugu Dovizioso je bio vodeći, ispred Petruccia i Raddinga. Rossi je bio četvrti, Marquez peti, a Pedrosa šesti. Zanimljivo je da i pored obilne kiše nije bilo nikakvih padova.

A onda, sredinom petnaestog kruga, direkcija trke donosi, kasnije će se ispostaviti, sasvim pogrešnu odluku i prekida trku, a vozači nakon pljuska startuju prema pozicijama koje su imali u 14. krugu trke.

Drugi deo trke obeležio je veliki broj padova i odustajanja, a uglavnom problemi su zadesili vodeće takmičare. Petrucciju se motocikl pokvario, Dovizioso je pao, a zatim i Rossi dok je bio ubedljivo prvi. Njih dvojica su pali pre svega zbog svoje greške. Među vozačima koji nisu završili trku bili su još i Hernandez, Crutchlow, Aleix Espargaro, Pirro i Bautista.

Svi ovi padovi doveli su Marqueza da se bori za prvo mesto, ali usled pažljive vožnje koju je vozio Jack Miller ga obilazi i do kraja trke osvaja prvu pobedu u karijeri. Takođe, ovo je i prva pobeda za Australiju nakon pobede Caseya Stonera u njegovoj poslednjoj sezoni. Na pobedničko postolje popeo se i odlični Scott Redding koji nije uspeo da ugrozi Marca Marqueza.

Pol Espargaro završio je trku kao četvrtoplasirani, ispred Iannonea, Barbere i Lavertya. Stefan Bradl osvojio je osmu poziciju, ispred Vinalesa i Lorenza koji je stigao do desete pozicije i mnogo bitnih poena uz 27 sekundi zaostatka za vodećim Millerom. Rabat, Pedrosa i Smith.

Ova trka dodatno je zakomplikovala stanje u šampionatu, pa je tako Marc Marquez usled spleta okolnosti stigao do potrebnih 20 poena i sada ima velikih 145 poena i 24 poena više od Lorenza koji je takođe dobio veliki poklon u vidu 6 poena. Rossi sada ostaje na trećoj poziciji uz svega 103 poena.

foto: MotoGP.com