Završen je 38. Dakar reli!

38. izdanje najpoznatijeg relija na planeti završeno je 16. uzastopnom pobedom KTM-a u konkurenciji motocikala. Britanac Sam Sunderland došao je do svoje prve pobede na Dakaru nakon 12 etapa koje su obeležili surovi uslovi, skraćeni i otkazani specijali i ispadanje favorita za titulu.

Sunderlanda je na podijum dopratio Matthias Walkner a Gerard Farres na privatnom KTM-u zatvorio je podijum i obezbedio potpuni trijumf za austrijskog proizvođača. Britančeva titula još nije zvanično ušla u knjige jer se čeka razrešenje žalbi koje je Honda uložila na račun kazni za njihove vozače ali je mala verovatnoća da će doći do izmene podijumskih pozicija.

Gabor Sagmajster, jedini predstavnik Srbije na Dakaru, sedmi put je stigao do cilja. Subotičanin je treći put završio reli kao vozač svog tima Xmoto a poslednju etapu završio je na 67. poziciji, kao 73. u generalnom plasmanu, 16 časova i 12 minuta iza pobednika.

Lyndon Poskitt, na slavljeničkom Motorex KTM-u sa brojem 100, na cilj je stigao kao drugoplasirani u Malle Moto kategoriji, kategoriji vozača bez tuđe pomoći.

Legenda Dakara Stefan Peterhansel došao je do sedme pobede u kategoriji automobila, što mu uz šest titula iz kategorije motocikala čini čak 13. trijumf na Dakaru!

Rusija će ove godine proslaviti dve titule, tutulu Kvad kategorije koju je odneo Sergey Karyakin i titulu kategorije Kamiona koju je sa Kamazom osvojio Eduard Nikolaev.