Scorpion EXO-510

Pri kupovini predmeta koji planiramo dugoročno da koristimo najčešće postavljamo pitanje: “Šta je najbolje što se naći za razumnu (raspoloživu) količinu novca?”

Scorpion važi za proizvođača kaciga koji u svojoj ponudi uvek ima odgovor na to pitanje, bezbednu i tehnološki naprednu kacigu po pristupačnoj ceni u svakoj klasi.
Domaći uvoznik Maxmoment nedavno nam je omogućio da se upoznamo sa najprodavanijim modelom, ovogodišnjim novitetom, EXO-510 ili “uvodnom sport-turing” kacigom kako je Scorpion opisuje.

510 se razlikuje od prethodnika, veoma popularnog modela EXO-500, već na prvi pogled agresivnijim dizajnom, smelijom šarom i većim brojem podešavajućih otvora za vazduh.
Polikarbonatnu školjku možda krasi agresivniji dizajn ali je njena aerodinamika poboljšana, kako za položenu tako i za uspravnu poziciju sedenja i garantuje manje buke i bolju ventilaciju, za koju su zaduženi otvori na bradi i čelu sa tri pozicije otovrenosti, dva dodatna čeona otvora sa dve pozicije i temeni difuzor zadužen za odvod toplog vazduha iz kacige.

Šara konkretnog primerka, SYNC mat crna sa fluo žutim detaljima, pokazuje koliko je Scorpion napredovao i na tom polju, polako napustivši ranije jednostavne motive. Posvećenost detaljima vidljiva je na svakom koraku, svim elementima kacige lako se rukuje čak i sa kacigama a i sam mehanizam vizira je omaž imenu brenda, škorpiji. Viziri su tradicionalno nesalomivi i dolaze sa već spremnim rupama za pinlock umetak, koji dolazi uz kacigu. Čak je i spuštajući sunčani vizir, kojim je kaciga opremljena, premazan slojevima protiv grebanja i magljenja. Poseban detalj je sraf pored poluge sunčanog vizira kojime se podešava visina spuštanja, kako bi svakome bio na optimalnoj visini.

Mogućnosti podešavanja ne završavaju se sa sunčanim vizirom jer je EXO-510 opremljen i AirFit sistemom koji omogućava da se obrazi podebljaju na željenu meru. Postava je napravljena od KwikWick 2 antibakterijskog materijala koji odvodi vlagu od kože. Nakon nekoliko godina korišćenja KwikWick postave autoru je teško da pronađe udobniju. Nosioci dioptrijskih i ljubitelji sunčanih naočara ne treba da se brinu oko žuljanja jer je u postavi predviđeno mesto za ram naočara, kao i za zvučnike komunikacionih uređaja.

Za duge stintove na stazi, kada ne želite da Vas išta ometa moguće je zaključati vizir polugom do one za spuštanje vizira, a zadržana je i mogućnost blage otvorenosti vizira korišćenjem iste poluge (pogodne za brzo odmagljivanje i dodatno provetravanje, odlično za gradske uslove), koja je krasila prošli model. Dve crvene trake na dnu obraza namenjene su brzo uklanjanje postave pri skidanju kacige u slučaju nezgode, identične kao na sportski orjentisanim modelima.

Prazničnu atmosferu koja uveliko traje Maxmoment je dodatno začinio prazničnim akcijama, do 30% popusta na sve kacige i prigodan poklon uz svaku kupljenu, kao i dodatni popust od 5% na svaku porudžbinu na svom obnovljenom web-sajtu. Da to ne bi bilo sve organizovi su i nagradnu igru sa EXO-410 kacigom kao glavnom premijom, sa čijim pravilima ćemo Vas pustiti da se upoznate sami.